Няколко са факторите, които притесняват опозицията около предстоящия парламентарен вот. Според Филип Попов от БСП се създават предпоставки за опорочаване на изборите.

„ГЕРБ предлагаха Централната избирателна комисия да изготви медицинския протокол. Тя не е експертен или медицински орган и нямаше как това да стане.

Те ни убеждаваха, че ще стане, но Слава Богу, се вслушаха в нашите доводи. Изготвиха, обаче изборните правила не на мястото, в което трябва да бъдат - Изборният кодекс, а в Закона за извънредно положение.”, заяви Попов.

Той допълни, че при колизия между двата закона ще се прилага Изборният кодекст. Според него карантинираните след 1 април няма да могат да гласуват.

ГЕРБ и БСП отново едни срещу други

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов посочи, че категорично от партията не споделят позицията на столетницата.

„Не предлагаме нищо по различно. И в момента в Изборния кодекс има ясни правила как се гласува с подвижна избирателна кутия.

Тя, обаче е за хората с трайни увреждания. Ние казваме, че лицата, които са поставени под карантина ще гласуват с подвижна кутия и даваме по-различен срок.”, отговори Ципов.

Той допълни, че до 1 април включително - три дни преди датата на вота, може да се подаде заявление за вписване в списъка за гласуване с подвижа урна на карантинираните.

„Това може да стане на хартия по пощата или с електронно заявление по имейл. В момента има пощенски оператори, които заявяват такива услуги до домовете.”, каза още Ципов.

Попов посочи, че все още не е ясно защо се е наложило да се създаде законодателен хаос и да се погази Законът за нормативните актове и Конституцията. Ципов му отвърна, че такъв хаос, обаче няма.

Какви дебати предстоят пред двете партии

Секретарят на ПГ на „БСП за България” попита защо от ГЕРБ отказват активната регистрация и видеонаблюдението при преброяване на бюлетините.

„Другата седмица ще дебатираме основно, предполагам, този въпрос, тъй като смятам, че колегите от БСП ще внесат в пленарната зала техните промени в Изборния кодекс. Ще изнесем всички важни аргументи, с които да кажем какви са нашите притеснения”, каза Ципов.

По отношение на видеонаблюдението представителят от ГЕРБ заяви, че трябва да се получи ясно и категорично становище от Комисията за защита на личните данни.

„Във всяко едно училище има видеокамери. На всяко едно кръстовище или банка - също. Тогава не са лични данни, видите ли, когато става въпрос за избори, за прозрачност - тогава изведнъж всичко става лични данни”, заключи Попов.