Само два дни след като здравният ни министър Костадин Ангелов заяви, че хората не спазват мерките за защита и дистанция, България отчете 23-ма души за едно денонощие, които са загубили битката с коронавируса.

„Хората не спазват мерките и то тези мерки, които не са толкова затормозяващи – да се спазва дистанция, да се носят маски на закрито и да има дезинфекция. Считам, че всеки трябва да носи отговорност както за себе си, така и за хората около него.”

Това заяви категорично Костадин Ангелов.

„Много хора загинаха, много лекари си отидоха. Всеки, който не иска да носи маска, това за мен е прищявка.

Това не е отговорно поведение. Демокрацията, за която всички се борихме преди, изисква да спазваме правата на всички хора.

А едно от тези права е правото на живот. С нашето поведение и с демонстративното неносене на маски ние застрашаваме основното право на всеки един човек.”, посочи още той.

Какво каза Ангелов относно решението личните лекари да могат да издават направления за PCR:

„Решението беше консенсусно. В момента очакваме от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, заедно с Българския лекарски съюз, да изработят критерии, по които да се отпуска този PCR тест. Те настояват да изработят тези правила и така е редно.”

„Тогава, когато има критерии и когато знаем, че заболеваемостта е около 10% от всички изследвани тестове, е логично и да знаем, че такъв ще бъде и нужният брой направления, които да може да издава един лекар.

Пак казвам, това са само разговори. В момента не обсъждаме лимити, сега чакаме критериите”.

Здравният министър бе категоричен, че до масово затваряне на градове няма да се стигне, а за преминаване към дистанционно обучение на всички учениците - към момента няма абсолютна необходимост.

Познаваме ли истинската сила на вируса

„COVID-19 се измени. Той продължава да мутира. Този, който циркулира в момента по целия свят, е мутант на вируса, който тръгна от Китай.

До края на юли са описани 1234 мутации на първия коронавирус, който заля света преди време." Това обясни пред медиите професор Радка Аргирова.

„В момента COVID-19 се разпространява по-лесно и е по-заразен от преди. Това е една от причините броят на заболелите да скача рязко. Не е доказано дали новият щам нанася повече вреди върху организма.”, каза още медикът.

По думите ѝ е напълно възможно човек да се зарази и с коронавирус, и с грип А или Б едновременно.

„И двата вируса атакуват дихателната система. Впоследствие COVID-19 атакува и другите органи. Препоръчително е да се ваксинираме за грип. Така едната опасност ще бъде донякъде намалена.”, поясни Аргирова.

По думите ѝ първата вълна у нас още не е свършила.

„Нямаме втора, трета или четвърта вълна. Първата не е спирала.

Не сме имали месец или два без заразен, за да говорим за нова вълна.”, коментира професорът. И подчерта, че маските на закрито трябва да са безусловно задължителни.

Как да укрепим имунната си система

„„Ремдесивир" не е идеалното средство, но действа точно срещу причинителя. Той подтиска силно размножаването на вируса.&rdquo каза още Аргирова.

По думите й е хубаво да взимаме антиоксиданти и витамин Е, за да подсилим организма си превантивно.