Снимки на кучета в клетки, изхвърлени на сметището в Самоков, разклатиха жестоко социалните мрежи. Местните хора обвиняват общината, че не се грижи достатъчно за бездомните животни в региона.

„Сметището не е място, където да се държат кучета, а още по-малко и да ги изхвърляме там като боклуци. Изготвихме жалби и очакваме щателна проверка по въпроса, защото проблемът е много сериозен.

В града има глутници, защото някой не си върши работата. Имаше кратки програми за кастриране, но резултат няма.”, казаха жителите на Самоков.

Имало ли е в клетките на бунището и малки кученца

„По никакъв начин не сме влошили условията, в които живеят животните. Това е модерен европейски регионален център за отпадъци, не е сметище.

Обектът е общински и е под наблюдение денонощно. Имаме служители, които залавят кучетата, слагат ги в клетка, хранят ги и после ги кастрират.

Не стоят повече от 2 часа на депото. В никакъв случай не става въпрос за агресия над животни.”, заяви пред медиите Ангелина Вангелова, каято заема поста секретар на Община Самоков.

„Има сериозен пропуск в работата на общината. Скандално е да се складират кучета на депо за отпадъци. Животните трябва да се превозват със специализирано превозно средство.

Те трябва да бъдат закарани в клиника, където да бъдат кастрирани професионално, а не да стоят на бунището докато им дойде редът.”, коментира Явор Гечев от Фондация "Четири лапи".

Друг интересен случай

Капак на общинска шахта отскочи и проби резервоара на камион, който в този момент е минавал по пътя. За секунди на платното са изтекли над 400 литра нафта, намиращи се в камиона. Горивото оставило мазна диря върху асфалта и образувало голяма локва, която отделно от всичко била предпоставка за множество сериозни инциденти.

Шофьорът успял да изтегли камиона, за да предотврати по-голям разлив на нафта по пътното платно.

„Шахтата се извади, проби резервоара, потече нафта и се разля по целия булевард. Полицията дойде, направиха ми протокол и казаха, че не могат да направят нищо друго.

Успях поне да изтегля камиона, за да не се задълбочават проблемите. Два часа имаше нафта на асфалта. След това дойдоха и посипаха с трици.”, разказа шофьорът на камиона Данаил Борисов.