На 1 декември приключва петият залесителен сезон от кампанията „Новата гора на София“.

Всички дейности се нарочват за уикендите, за да могат да се включат възможно най-много хора.

Кампанията на Столична община започна още преди 2 години и е насочена към залесяването на 225 декара земя, която се намира в близост до квартал „Суходол“.

До момента са засадени половината от планираните дървета

Крайната цел, която организаторите са си поставили, е на тази площ да бъдат засадени над 113 хиляди дръвчета, основно акация и дъб.

Към настоящия момент са осъществени 4 залесителни кампании, в които са се включили над 6500 доброволци, които са засадили около 60 хиляди фиданки.

Засаждането се организира със съдействието на експертите на Общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столичната община, които помагат и насочват доброволците.

За всички желаещи да се включат е предвиден и транспорт с временната автобусна линия № 56А.

Над 600 хиляди пролетни цветя са засадени в столицата

Столичният кмет инспектира дейностите по засаждането на луковици на пролетни цветя в компанията на вицепремиера Екатерина Захариева и Н. Пр. Посланика на Нидерландия Беа тен Тъшер.

По време на проверката Фандъкова заяви, че са засадени около 600 000 цветя, половината, от които лалета.

Около 3 000 лалета, засадени в градината пред Софийския университет „Св. Климент Охридски“, са специално селектирани в чест на 110 години дипломатически отношения между Холандия и България и са подарък за София.

Йорданка Фандъкова каза, че през последните години е превърнала в лична кауза това София да стане един красив и цветен град. Тя с гордост изтъкна, че в София има много повече лалета, отколкото в Холандия.

Различни пролетни цвета са засадени в Южен парк, „Борисова градина“, градина „Баня Лозенец“, градина „Буката“, парк „Вл. Заимов“, бул. „Черни връх“, бул. „Витоша“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, както и други места.

Кметът на София поясни, че цветята са не само красота, но и помагат за възпитанието на децата.

Поради тази причина всички детски градини и училища са включени в плановете за озеленяване.

В 143 детски градини и училища тази година са раздадени 2 818 луковици на лалета, както и други пролетни цветя и над 700 различни широколистни и иглолистни дървета.

Това се случва в рамките на кампанията „Моето зелено училище“/"Моята зелена детска градина“, които се провеждат за трета поредна година.