От канцеларията на израелския премиер обявиха, че в Червено море е бил отвлечен танкер. Предполага се, че екипажа се състои от българи, филипинци украинци и мексиканци. По непотвърдена информация капитанът на кораба е българин.

Отвлеченият танкер е собственост на британска компания, която е частично притежавана от израелският магнат Ейбрахъм Унгар – Рами. Корабът се управлява от японски оператор и поради тази причина Токио призова моряците да бъдат пуснати.

Предполага се, че танкерът е похитен от йеменското религиозно-политическо движение на хутите. Тази организация е подкрепяна от Иран и определя Израел като свой враг. След избухването на войната между Израел и Хамас, хутите предупредиха, че предстоят атаки срещу израелската държава.

Йеменските бунтовници твърдят, че корабът е израелски. Танкерът е откаран до йеменско пристанище, а говорителя на религиозно-политическото движение каза, че се отнасят с моряците според ислямските принципи и ценности.

Какво се знае за отвлечения танкер и собственика му

Отвлеченият плавателен съд се казва Galaxy Leader и плава под флага на Бахамските острови. На борда на кораба има 25 души екипаж. По данни от израелската канцелария корабът е отплавал от Турция, а крайната му дестинация е трябвало да бъде Индия.

От израелска страна обявиха похищението на танкера като „ирански терористичен акт“, който може да доведе до последици за международната морска сигурност. По-рано ръководителят на йеменското религиозно-политическо движение заплаши, че членовете на групировката ще вземат на прицел всеки кораб, който се притежава или използва от израелски компании или плава под израелски флаг.

Късно снощи палестинската групировка „Хамас“ похвали хутите за отвличането на плавателния съд, който е свързан с Ейбрахъм Унгар – Рами.

Израелският корабен магнат е известен в България като един от основните спонсори на Военно-морското училище във Варна. Не пряко той осигурява работа на много български моряци. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

Той каза още, че не за пръв път кораб собственост на израелския бизнесмен става жертва на отвличане. Според професорът отвличането на танкера има стратегическа цел. Вече повече от месец проирански движения атакуват американски обекти на територията на Сирия. Целта на тези атаки и отвличанията на кораби е да засили натиска върху Израел, което да повлияе върху конфликта в Газа.

От кабинета на министър-председателя на Израел осъдиха действията на хутите и подчертаха, че корабът не плава под израелски флаг. Бунтовниците поеха отговорност за отвличането и потвърдиха, че кораба е откаран на пристанище в Ходейда.

Бившият заместник министър на външните работи Милен Керемедчиев, коментира, че единственият начин за получаване на информация за българите на борда на отвлечения плавателен съд е чрез Иран. Очаква се те първа да се организират преговори и кореспонденция между външните министерства на държавите, чиито граждани се намират на борда на танкера.