Православната църква почита паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец – покровител на българския народ.

Празник е, но празничното чувство сякаш отсъства, защото дългът зове всеки, облечен с бяла престилка. Празненствата са изместени от тревоги и притеснения, създадени от коронавируса.

„Повечето от колегите ми днес няма да празнуват – ще бъдат на работа – в болниците, в линейките, в кабинетите за консултации.“ - това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в обръщение по повод Деня на българския лекар.

„Ако в тази пандемия ме е страх от едно нещо – то е, че българският лекар не се ползва с разбирането, което заслужава и от което има нужда. Иска ми се всички да осъзнаят, че докторите не се борят с пандемията, борят се за нашето здраве.

Борят се за всеки един свой пациент – правят го до последно, давайки най-доброто от себе си, инвестирайки отдаденост. В това няма нищо тържествено, празничво или нещо подобно – има повод единствено за уважаваме.“ – каза още проф. Ангелов.

Прогнозата на проф. Ангелов

„Всяка година лекари губят живота си, заразени с болестите на своите пациенти. Разликата тази година е, че всички научихме техните имена, запознахме се с историите им, влязохме на работните места и в домовете им, видяхме семействата им, чухме разказите на техните колеги и близки.

Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите достойни лекари. Това са д-р Юлиан Стаматов, д-р Нели Пандова, д-р Борислав Иванов, д-р Илияна Тодорова-Иванова, д-р Димитринка Ралева, д-р Ивелин Марков, д-р Муса Вакльов, д-р Емил Вакльов, д-р Марин Маринов, д-р Милан Първанов, д-р Асен Сенков, д-р Петранка Лишковска, д-р Георги Хубчев.

Днес тези колеги и техните семейства няма да празнуват. Отидоха си, защото избраха пациентите пред себе си.

Всички ние трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките. Така ще предпазим себе си и близките си, ще съхраним и лекарите на България.

Дължим го на тях. Не е време за предразсъдъци и тесни възгледи, за подценяване и присмех, за мерене на академични титли и цитиране на научни трудове. Не е време за политизиране.

Времето е за човещина. Благодаря на колегите за всичко, което правят за здравето на своите пациенти.“

Тези емоционални думи бяха изречени от министъра на здравеопазването и така той подкани всички да спазват противоепидемичните мерки. Той напомни, че взетите ограничения не са случайни.

Словакия взима нещата в свои ръце

Правителството на Словакия съгласува план, според който всички лица, навършили 10-годишна възраст ще бъдат задължително тествани за коронавирус. За това съобщават повечето информационни агенции.

За целта ще бъдат мобилизирани до 8 000 военнослужещи и 50 000 служители на други държавни органи - полицаи и пожарникари. За това съобщи министърът на отбраната на Словакия - Ярослав Над.

Проектът трябва да бъде реализиран още тази седмица - в периода 23-25 октомври и ще се проведе първо в огнищата на зараза в страната, а след това обхватът му ще се разшири.