Втечненият газ от Съединените щати е най-добрият вариант за България. Това заяви пред медиите бившият министър-председател Кирил Петков. По думите му той е преговарял лично с доставчиците, без посредници.

Какво би означавало да се откажем от втечнения газ

„За мен би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли. Не за друго, а защото ще ме е страх какво ще се случи зимата.

Сега се говори дали „Газпром” ще ни пусне да плащаме в рубли, или не. Проблемът не са рублите. Истинският проблем е сигурността на доставката.

В момента германските компании плащат с рубли и им спряха газа по „Северен поток 1” , италианските им намалиха доставките.

Най-много ме е страх, че наесен, точно като започне отоплителният сезон, ще започнат проблемите. Например – планов ремонт на някаква турбина”, каза още бившият министър-председател.

Според него най-добрият вариант е, ако България е независима от „Газпром” тази зима.

„Когато имате доставчик, който си сменя от сутрин до вечер мнението,  как да разчитате че през зимата той ще бъде коректен? Ако някой успее да договори някакви количества да напълни „Чирен” с някакъв евтин газ, нека го направи.

Тук е въпрос сигурност-цена. Сигурността е по-важна от цената. Цяла Европа се чуди какво да прави, всички се страхуват за зимата. България не спря нито за секунда подаването и имането на газ. Мисля, че се справихме идеално към този момент.”, допълни  Петков.

Той коментира и седемте кораба с втечнен газ

„Офертата е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже.

За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат: „Те подписаха еди какви си газови договори“.

Искахме  да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент.", заяви той. 

„За 24 часа „Газпром” спря подаването на природен газ, въпреки че имаме съществуващ договор. 2 седмици по-късно вече имахме 2 кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция.

С други думи, в средата на най-голямата криза,когато войната се разгаряше, за две седмици успяхме да паркираме корабите. Хубавото е, че седемте танкера идват дирено от производител. Най-голямата американска компания в света ги дава, няма посредници.

Само трябва да кажат 2 кораба отиват в Гърция през октомври и ноември, нататък се договарят с Турция, ако трябва. Аз доказах, че това може да се направи за две седмици.”, поясни Петков.

 По думите му България е имала опция дали да купи американски втечнен газ.