Възрастен мъж заплаши с брадва съседите си. Случаят е от Шумен. Историята има корени назад във времето, но ситуацията се е обострила в последните години. Според хората институциите нямат решение и се очаква напрежението да ескалира.

Един от нападнатите е Радко Борисов. Той твърди, че Васил Николов е извадил брадва, без да го предизвиква.

„Сутринта излизам за работа, тръгвам да се качвам в колата и излиза с брадвата. Каза, че ще ме разсече. Не съм го предизвикал, защото даже не го видях, докато не ме викна.”, разказа мъжът.

Причината за неразбирателството между съседите

Според Васил Николов неразбирателството между него и семейството на Радко идват от спорове за незаконни строежи. „Техните постройки не са законни. 8 години ме тормозят”, сподели мъжът.

Съседите обаче твърдят, че са търсели всевъзможни начини да се разберат. От полицията посочиха, че през годините е имало сигнали срещу възрастния мъж.

Те са обработвани и предавани към Прокуратурата, но заради липса на престъпление са прекратявани.

„Притеснена съм, защото във всеки един момент може да нападне някой. Не искаме този човек да остава тук. Ще му изпишат лекарства и ще се продължи по същия начин”, сподели Николета Димова.

Съседите са готови да започнат подписка с исканията си и ще внесат сигнал до Прокуратурата.

Брадва очаква и онези, ползващи газ

Енергийният регулатор решава за поскъпването на газа. На открито заседание КЕВР обсъжда предложения скок в цената на синьото гориво с рекордните 60%.

От Комисията обявиха, че най-вероятно искането ще бъде одобрено и цената ще достигне близо 300 лв за мегаватчас. Окончателното решение трябва да е факт до 12 август и ще важи със задна дата – от началото на месеца.

Експерти са на мнение, че цената на синьото гориво може отново да тръгне надолу, едва когато газовата връзка с Гърция бъде финализирана.

МВР ще се въоръжи със СРС-та за изборите

МВР ще използва целия наличен ресурс срещу купения вот на изборите, включително специални разузнавателни средства. Целта е да бъдат заловени и съдени хората, които стоят зад схемите за купуване на гласове.

Това заяви пред медиите в първото си телевизионно интервю служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.  

„Полицията натрупа значителен опит. Амбицията на новото ръководство е да се установят лицата, които стоят зад купуването на гласове.

Нашата цел е тези хора да си понесат отговорността. Това ще бъде истинската превенция. Ще впрегнем по-голям ресурс при употребата на СРС-та.”, каза той.

По думите му МВР и Прокуратурата не бива да воюват, защото резултатът от това се отразява на българските граждани. Демерджиев поясни, че няма личен конфликт с Иван Гешев. Според него обаче той не е подходящ за позицията на главен прокурор.