Искаше ми се днес да започна с писането на един пълен с радост и благодарности текст, в който да похваля българския народ.

Да насърча отговорните хора да бъдат още по-внимателни в ограничаването на контактите. Да благодаря на правителството за взетите мерки и безсънието, с което те плащат.

Уви! Когато денят ти започне с новини, в които се съобщава за смъртен случай, за нарастване на заболеваемостта, то сутрешното ти кафе започва да нагарча.

Давам си сметка за това, че България не е сред водещите с жертви страни в Европа, но все пак е страна на стария континент, в която всичко расте прогресивно. Страх ме е от всичко това.

След като до момента, регистрираните случаи на болни в страната от коронавирус са 94, то жертвите на опасното заболяване вече наброяват 3-ма. Това е 80-годишната пациентка, която бе настанена в Пирогов през последните дни.

В изминалото денонощие още 11 човека са диагностицирани. Единственото положително нещо освен пробите, е това, че носителите на COVID-19 не се хоспитализират. Това звучи обнадеждаващо. Сякаш можем да се надяваме, че не е толкова зле всичко.

Още от денонощието

Един лекар е заразен с коронавирус в стара българска столица Велико Търново, но той няма нищо общо с лежащия в болницата пациент. Както вече знаем, имаме първи положителен тест на коронавирус и в Търново.

Стана ясно, че не цялата група от британски туристи, които почиваха в Банско, са напуснали България. Част от тях още са на летище София.

Очаква се скоро те да тръгнат към родината си, като тази задача се пада на следните институции: Британското посолство, МВнР, авиопревозвачите и МВР.

Все още обстановката по света може да се характеризира като динамична. „Има рязък и голям ръст на заболелите, както и на смъртните случаи. Новите са 15 000, а болните от коронавирус са вече 220 000”, обобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.