Европейската комисия даде насоки на хората, които по някакви причини ще предприемат пътувания в разгара на масово заразяване с коронавирус в Европа.

Всичко наложено е част от усилията на ЕК да смекчи икономическите въздействия на пандемията.

Какво възлага ЕК

Европейската комисия обяви общи насоки, за да осигури правата на пътниците. Те се прилагат съгласувано в целия ЕС.

Всяко национално правителство въведе различни мерки, включително ограничения за пътуване и граничен контрол.

Целта на тези насоки е да се чувстват пътниците защитени, както и да се намалят разходите за транспортния сектор.

Разпоредбата с въпросните насоки обхваща правата на пътниците при пътуване по въздух, с железопътен транспорт, кораб или автобус, морски и вътрешни водни пътища (речен транспорт), както и съответните задължения за превозвачите, които ги извършват.

ЕС е единственото място в света, в което обществото е защитено с пълната палитра от права на пътниците – независимо дали пътуват с въздушен, железопътен, воден или автобусен транспорт.

Превозвачите от своя страна са длъжни и трябва да предложат на пътниците, чиято услуга не може да бъде извършена, възстановяване на пълната стойност за закупени билети или пренасочване на пътуването.

Още нещо важно

Превозвачите трябва също така да предложат грижи в посока на хранене и настаняване. Във връзка с обезщетението, правилата зависят от различните видове транспорт.

Снощи премиерът на България Бойко Борисов обеща, че „ще си приберем хората“ от различните места, на които те са затворени поради мерките, взети от съответните правителства с цел по-малко разпространение на коронавируса.

Сега, след като ЕК постави точно определени насоки на пътници и превозвачи, нещата ще се улеснят значително и в България ще успеят да се приберат всички, които имат нужда да са при близките си.

Това е редно да е така, защото никой не дава сигурни гаранции, че периодът, в който вирусът ще властва над човечеството, ще е малък по продължителност.

С тази своя мярка ЕК показва на всички свои граждани, че имат подкрепата на Европейския съюз и никой не заслужава да остане сам, далеч от близките си в тази тежка за света социална криза.