"Вчера бе блокиран международен транспортен коридор от изключително значение. Около 40 лица успяха да затворят АМ „Марица”.

Бяха пренасочени около 70 полицейски служители, които регулираха движението, което бе застрашено", обяви директорът на ОДМВР - Хасково Ангел Цанков във връзка с блокирането на магистрала "Марица" до Капитан Андреево вчера.

От полицията добавят, че има няколко подадени сигнали от граждани, които са недоволни от ограничаването на правата им за придвижване. Възможно било и възникването на саморазправа, но благодарение на взетите от органите на реда оргаанизационни мерки до такива не се стига.

„Полицейските служители бяха грубо провокирани към употреба на сила, но благодарение на професионалното им поведение такава не бе използвана. Пътят бе освободен и хората се възползваха от правото си на свободно предвижване. Полицаите бяха заплашвани, че граждани ще се върнат за тях. Това по никакъв начин не оказа въздействие на действията от тяхна страна", допълни Цанков.

Падна блокадата между Турция и България

Падна блокадата на границата с Турция. Късно снощи магистрала Марица до Капитан Андреево беше освободена напълно.

Палатковият лагер е бил на 4 километра от граничния пункт. За няколко часа там имаше колони от коли и камиони. Протестиращите пропускаха само амтомобили с болни хора.

От МВР съобщават, че в момента движението по магистралата е напълно възстановено. Полицейски екипи са останали на пост в района, за да гарантират обществения ред и сигурността на трафика.

Гърция с нови изисквания за туристите

„Не се очаква Гърция да затвори границите отново. Така информация тук не се споделя като опция. Единственото, което се забранява, е от Албания към Гърция. За тях ще има 7-дневна карантина. Относно България няма нови мерки”, заяви в ефира на „Здравей, България” университетският преподавател, бизнес анализатор и предприемач проф. Йоаким Каламарис.

Случаите на коронавирус в Гърция се увеличиха драстично през последните дни. Част от заразените са туристи, влизащи в страната. Някои медии тиражираха информация, че властите в южната ни съседка ще затегнат отново мерките. Проф. Каламарис определи това като предположения.

„Нищо подобно не се обмисля от гръцките власти. Няма определена нагласа към българските туристи”, обясни той.

Според него до края на седмицата ще се вземе решение за отварянето на още гранични пунктове на границата ни с Гърция. Той предположи, че ще бъде отворен ГКПП „Маказа”.

„За гръцкия туризъм ситуацията е плачевна. Има надежда, че до края на август хотелиерите ще успеят да се справят с разходите. За последните 2 месеца се говори за загуби около 3 млрд. евро. За този период се отчита и намаление на посещенията”, обясни проф. Калмарис.