1. Здравейте, поздравления за номинацията ви за Адвокатска кантора на годината. Може ли да ни кажете нещо повече за тази номинация?

Здравейте и благодаря за поздравленията. За мен и моя екип номинацията за кантора на годината през 2022 е голяма чест. Това е най-престижната награда за правосъдие в България.

За десета юбилейна година наградите се връчват на благотворителен бал на юристите организиран и подкрепен от Международния адвокатски съюз, Адвокатските колегии от цялата страна, Камарата на нотариусите, Българската съдийска асоциация, Професионалната асоциация на медиаторите, Асоциацията на жените адвокати, Асоциацията на синдиците в България.

2. Какво трябва да притежава един адвокатски екип, за да заслужи тази номинация?

Считам, че адвокатите в България притежават много ценни качества, но най-нужните от тях биха били почтенност и професионален интегритет пред своите клиенти. Високия професионализъм и отговорността в работния процес също е ценно качество в днешно време.

3. Знаем че сте специалист по въпроси свързани с недвижимите имоти. Каква е вашата прогноза за развитието на пазара за недвижими имоти в следващите 1-2 години?

В следващите години се предвижда покачване на лихвите по ипотечните кредити. Този процес вече е стартирал в редица европейски страни и вероятно ще достигне и до нас.

Това ще доведе до затруднения при погасяване на кредитите и до спад в ипотеките на имоти, което автоматично се отразява и на покупателната способност на гражданите.

Намалението в покупките и търсенето вероятно ще намали и цените на имотите, но това ще е ефект, който ще наблюдаваме най-рано в края на 2023 г.

Като водещ адвокат по недвижими имоти мога да кажа че вече започва да се усеща намаляването на броя на сделките и увеличванането на времето, необходимо да се договори сделка при оптимални условия за продавача и купувача.

4. Лесно ли се защитават гражданските права в Р България, вашата кантора специализира в тази насока?

Едно от най-трудните неща в България е защитата на гражданите от административен произвол. Българската бюрократична машина е една от най-неприятните в целия Европейски съюз.

С всички наши юридически действия и познания, ние като адвокатска кантора се опитваме да предпазим правата на нашите клиенти.

Административните съдилища в България са препълнени с административни дела, което прави работата на един адвокат доста трудна. Надявам се скоро да се вземат законодателни решения в тази насока. Според мен основна стъпка би била дигитализирането на администрацията в България.

5. Какви са вашите бъдещи планове за развитие на кантората?

Надяваме се нашата кантора да се развива както на местно ниво в гр. София, така и в международен план. Имаме идеи за съвместна дейност с колеги от Европейския съюз, както и предложения за процесуално представителство в цяла Европа.

Смятам, че непрестанното развитие на едно дружество е ключ към успеха за всяка една адвокатска кантора.