Кой може да устои на една добра мистерия? Това е един от най-популярните жанрове на всички времена и се появява не само под формата на романи и разкази, но също така и като филмови продукции, телевизионни сериали, видео игри и пр.

Какво прави жанрът мистерия различен? Къде се крият неговите предимства

  1. Първо, в мистерията, престъплението, обикновено убийство, вече се е случило или се случва почти веднага след началото на историята. Можете да навлезете в историята веднага, като знаете, че тя се развива по начина, по който трябва.
  2. Основният персонаж е полицейски детектив, детектив на свободна практика, частен детектив или полицейски консултант. Подобни герои най-често се появяват в сериали и така позволяват на зрителите да ги опознаят, което създава усещането не само за близост, но и за съпричастност – просто искате те да спечелят.
  3. Темите не са за шпиони и разузнавачи, сцената на престъплението не доминира над обстановката. Може да има елементи на трилър и дори екшън, но не с такава безумна скорост и безскрупулност. Мисълта, че знаете, че независимо от това кой води разследването, ще разреши случая, въпреки непредвидените събития и спънки, е най-малкото успокояваща.
  4. В мистерията може да намерят място хуморът и остроумието, които са рядко срещани в криминалето, трилъра или екшъна.
  5. Идеята е историята да свърши по-добре отколкото е започнала. Убиецът винаги бива заловен, което е форма на своеобразно изкупление. Лошият не се измъква. Героят е добре и справедливостта възтържествува.

Полицейски детектив

Този тип герои са известни като надеждни, дори и нестандартни и невинаги праволинейни. Те винаги намират начин да стигнат до отговорите на въпросите, които търсят, за да решат случая. Те желаят да направят света едно по-добро място, при все, че невинаги знаят точно как да направят това.

Непрофесионалният детектив

Авторът съставя историята така, че всеки да е заподозрян с изключение на непрофесионалния детектив и полицейския лейтенант. В същото време в сюжета са вплетени едва забележими насоки, с които авторът не се стреми да заблуди читателя, но често постига точно това. Абсолютната майсторка на подобен тип истории е Агата Кристи, чиито книги се продават все още толкова добре, че само Библията ги надминава по тираж.

Частният детектив

Има десетки частни детективи в жанра мистерия, независимо дали става въпрос за филмово изкуство или за литература. Двама от емблематичните образи на частния детектив са Еркюл Поаро и героят на Реймънд Чандлър Филип Марлоу. Те не изпускат разследването докато не стигнат до края и не разрешат случая. Те винаги хващат злодея, независимо дали е мъж или жена.

Полицейският консултант

Абсолютният майстор на детективската професия, който определя сам себе си като полицейски консултант и един от най-известните в историята на киното и литературата е неподражаемият Шерлок Холмс. Неговият образ е вдъхновил стотици превъплъщения и оригиналните истории, написани от сър Артър Конан Дойл са претърпели хиляди вариации в телевизионни сериали, филми, книги, аудио книги, видео и компютърни игри и дори виртуални симулации. Екипът Шерлок Холмс и д-р Уотсън с течение на времето предизвиква все повече и повече симпатии със своите приключения в Лондон или из призрачни тресавища някъде в Англия.