Лятото е най-подходящият за приключения сезон. Защо тази година не смените дневния ред и не опитате нещо ново? Летните фестивали, организирани на различни места в Европа може да се окажат вдъхновяващи и да ви гарантират незабравима и вълнуваща ваканция.

Вече ви разказахме за пет от тях, днес ви представяме още пет.

1. "Цветовете на Острава", Чехия

Ситуиран в Острава, третият по големина град в Чехия, в близост до полската граница, това е мулти-жанров музикален фестивал.

Събитието се провежда в долната част на област Витковице, защитена зона със статут на европейско наследство, където се помещават бивши мини, взривени пещи и металургични съоръжения.

Това е един подходящ за семейни посещения фестивал, с лека „industrial” жилка и списък от впечатляващи изпълнители и наелектризираща програма от хитове, вариращи от електронна музика, рок и джаз до поп и алтърнатив.

Наред с това можете да се насладите на разнообразна програма от филми, работни семинари, театър и дискусии. Фестивалът се провежда от 16 до 10 юли.

2. "Планински ливади", България

Както името подсказва, този подходящ за семейни посещения фестивал се провежда дълбоко в недрата на Родопите.

Гледката е невероятна – ослепителна слънчева светлина, бели облаци, лазещи над хълмовете и сутрешна мъгла в долините – това създава една магична атмосфера за участниците.

Мястото се намира на около 5 часа с кола от столицата София. Музиката е предимно ъндърграунд, техно и соул. Фестивалът се провежда от 12 до 15 юни.

3. "Bukta", Норвегия

Това е рок фестивал на открито в "Tromsa at Telegrafbukta", известен къмпинг и място за плуване, обграден от гори и планини, за който организаторите твърдят, че е „едно от най-красивите места на планетата”.

Но една от най-големите атракции е слънцето, което буквално не залязва за купонясващите – нещо, с което никой друг рок фестивал в света не може да се похвали. Събитието се провежда между 16 и 18 юли.

4. "Tauron Nowa", Музийка, Полша

За един критик от „Гардиън” този фестивал звучи като заглавие на филм на ужасите, защото се провежда в изоставена мина за добив на въглища в Dolina Trzech Stawow в Катовице, град в югоизточна Полша.

Сцени на открито, представления в църковен стил и авангардни постановки са малко от нещата, за които говорят организаторите.

Това е едно събитие, прераснало от дейностите на група ентусиасти, страстни любители танците, електронната музика, джаза и ню-джаза във фестивал, който привлича участници, артисти и посетители от целия свят.

Събитието се провежда в бивши складови помещения, водонапорна кула и производствени цехове от изоставено индустриално предприятие, работело в периода между 1823 и 1999. Можете да го посетите в периода между 20 и 23 август.

5. "Wilderness", Оксфордшир, Великобритания

Това е прекрасна възможност да завършите обиколката си. Това е събитие, където можете да се насладите както на музиката на международни изпълнители, така и на прекрасна кухня, изискано изкуство и отдих в 800-годишното частно имение "Cornbury Park" в Оксфордшир, заобиколено от езера и едни от най-старите гори в Англия.

Организаторите споделят, че са отворили още повече пространство и са поканили още изпълнители. „Може да има други събития, които да предлагат спа, някои може би предлагат и пиршества, а едно или две може дори да имат и места за къпане, но нито едно друго не разполага с частен природен резерват, в който човек да може да броди на свобода, да има естествени езера, които са балсам за душата и древни пейзажи, които да събуждат вдъхновение и творчески дух” споделят организаторите. Това събитие се провежда в периода 6-9 август.