Книгите отварят вратите на съзнанието ни като ни позволяват да изживеем други животи и да пропътуваме света без дори да напускаме удобния си стол.

Когато четем книга, стъпваме по стъпките на някого другиго, гледаме през неговите очи и посещаваме места, на които никога не бихме могли да отидем.

Ето 10 заглавия на книги, които би трябвало да прочетете поне веднъж в живота си.

1. "Ловецът на хвърчила" от Халед Хосейни

Действието се развива на фона на променящия се политически пейзаж в Афганистан от 1970 година до събитията през 11 септември.

Това е една история за странното приятелство между Амир, синът на богат търговец, и Хасан, синът на прислужника на бащата на Амир, което културните и класови различия, както и хаосът на войната, разделят.

2. "Преброй звездите" на Луис Лаури

Тази книга разказва историята на едно датско момиче – Анемари Йохансен, което живее по време на Втората световна война в Копенхаген с най-добрата си приятелка, Елън, която се оказва еврейка.

След като научава за зверствата, на които нацистите подлагат евреите, Анемари и семейството ѝ не се спират пред нищо, за да предпазят Елън и мнозина други евреи.

3. "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин

Една от най-емблематичните за английската литература творби, която е по-скоро комедиен разказ за маниерите и брачните сделки в Англия от 19 век.

4. "Аутсайдерите" от С. Е. Хинтън

Този роман разказва историята на няколко груби тийнейджъри, кръстосващи улиците на Оклахома, борещи се за оцеляване като останат заедно сред насилието, стреса и разбитите семейства.

5. "Малки жени" от Луиза Мей Олкът

Романът проследява живота на четири сестри (дъщерите Марч) от тяхното детство до съзряването им по време на Гражданската война в Америка. Заедно те научават за суровата реалност на бедността, болестите и смъртта.

6. "Самотен мъж" на Кристофър Ишъруд

Романът разказва за един-единствен ден в живота на Джордж Фалконър – английски професор на средна възраст, който тъгува по загубата на своя партньор Джим.

Докато Джордж се бори с депресията и се чуди за смисъла на живота, по време на вечеря със свой приятел той внезапно осъзнава дара на това да бъдеш жив, с всичките изпитания и радости, които то носи.

7. "Паяжината на Шарлот" от Е. Б. Уайт

Този детски роман за говорещи животни разкрива историите на прасето Уилбър и неговите приятели паяка Шарлот и плъха Темпълтън.

Книгата ни кара да се замислим какъв би бил светът, ако животните можеха да говорят и как бихме се отнасяли с тях, ако те можеха да ни споделят своите радости и страхове?

Този роман, чието действие се развива в Германия в края на 20 век, смело се противопоставя на дълготрайната вина на Германия за военните престъпления на нацистите по време на Холокоста.

Той разказва за междупоколенческата връзка на 15-годишния Михаел Берг и 36-годишната Хана Шмит, необразован ватман, бивш надзирател от Аушвиц.

9. "Джейн Еър" на Шарлот Бронте

Тази класика разказва за борбата на едно младо момиче, сирак, което се опитва да направи нещо за себе си в света, поставена между тираничната си леля и окаяните условия, при които живее и тъмните тайни, на които става свидетел като гувернантка в дома на енигматичния г-н Рочестър.

10. "Да убиеш присмехулник" от Харпър Ли

Романът е предаден през погледа на едно 6-годишно момиче, Скаут Финч, което разказва за историята, разтърсила неговия роден град в Алабама.

Трагедията се случва, когато чернокожият Том Робинсън е обвинен, че е изнасилил млада бяла жена. Бащата на Скаут, Атикус, е адвокатът, назначен да защитава Том.