Лятото е сезонът, в който много хора искат да отидат в планината и да се насладят на прохладата и простора. За съжаление една приятна разходка може често да завърши не само неприятно, но и фатално.

Ще ви разкажем в 10 обобщени точки какво да правите, за да може да посетите планината, по начин, който намаля риска значително.

1. Информирайте се за маршрута

Налага се да се запознаете добре с мястото, на което планирате да бъдете. Няма как да не ви кажем, че наличието на истинска карта може да ви бъде от голяма полза. Така няма да зависите нито от наличието на интернет, нито от батерията на телефона си.

Когато сте наясно с дължината на маршрута ще може да планирате времето си, което е особено важно в зимните дни, когато се мръква рано и не е добра идея да ходите в тъмнината.

2. Подберете внимателно компанията си

Това също е много важно, защото всички участници трябва да са на приблизително еднакво ниво на физическа подготовка и издръжливост. Така не е добра идея да планирате дълги преходи, ако в компанията ви има деца, дори и да не са малки.

3. Екипирайте се правилно

Без значение от сезона в планината трябва да се ходи с правилна екипировка. Това на първо място означава да сте с подходящи обувки. Дори и през лятото е хубаво те да обхващат стабилно глезена ви, за да избегнете неприятните изкълчвания.

Ако имате стръмни места за качване или слизане е добре да имате щеки. Шапка, достатъчно вода и храна също трябва да има в достатъчни количества в раницата ви.

4. Проверете прогнозата за времето

Няма как да разчитате на 100% на прогнозата за времето, особено в планината. Там времето се променя буквално за минути, но ако имате информация, че предстои влошаване на времето, по-добре отложете разходката си. В раницата ви винаги трябва да има дъждобран и предвид малките му размери ви съветваме да не го пропускате.

5. Научете основните техники за първа помощ

Не само в планината, но и на много други места тези умения ще ви бъдат от полза. Тук обаче може да се окаже, че ще минат часове, докато планинските спасители стигнат до вас и е хубаво да може навреме да окажете помощ на пострадал.

6. Избягвайте преходите без компания

Освен, че е по-приятно, компанията може да ви помогне в различни ситуации. Паданията и нараняванията могат да бъдат смъртоносни, ако няма кой да ви помогне или да отиде да потърси помощ.

7. Заредете телефона си

Това е единствена ви връзка с ППС и близките ви, но имайте предвид, че на много места в планините няма мрежа. Потегляйте винаги с напълно зареден телефон, като препоръката е при възможност, ако преходът ви е повече от един ден, в раницата да имате още един напълно зареден телефон.

Така при нужда винаги може да разчитате на второто устройство, което трябва да носите изключено, за да не хабите батерията му.

8. Носете подходящи храни

Освен питателни сандвичи няма да сгрешите, ако се заредите със сладко. Може да е обикновен шоколад, може и специални протеинови десертчета. Каквото и да изберете няма да сгрешите и винаги ще имате източник на енергия.

9. Не забравяйте и за водата

Хидратацията е много важна по време на интензивни преходи. Така без значение дали е лято или зима, вие ще имате нужда от вода. Не разчитайте на това, че в планината ще намерите вода. Има не малко места, на които няма да намерите нито чешми, нито поточета.

10. Планинска застраховка

Сключването й се подценява от мнозина, защото никой не потегля с идеята, че ще му се случи нещо лошо. Това за съжаление не подлежи на планиране и за да не се наложи да платите разходите по едно евентуално спасяване, е добре да направите тази застраховка, цената на която е наистина символична.