В хода на специализирана полицейска акция, проведена на 7 и 8 август, е разкрита организирана група, която се занимавала с разпространението на наркотични вещества. Повдигнати са обвинения на 32, гласи съобщение на пресцентъра на МВР.

Действията на служителите на реда били на територията на цялата страна, а акцията е ръководена от служители на ГДБОП, под ръководството на Специализираната прокуратура. Повече за случая разказа Димитър Петров, ръководител на специализираната прокуратура.

Изградена била добра мрежа, покриваща заведения и училища

В хода на разследването станало ясно, че престъпниците са успели да изградят повече от добра дилърска мрежа, която обхващала продажбите както на дребно, така и в цели заведения.

Разкрити са и две оранжерии, в които се оглеждали наркотичните вещества. В едното помещение, с размерите на производствено хале, са намерени засадени 1500 стръка растения, които след направената проверка се оказва, че са коноп.

Оранжерията, която е разкрита е с повече от модерни технологии и тук бил затворен целия процес по производството. Така с наличните системи за отопление, вентилация, нагряване и сушене, целият процес се случвал не само с пълна тайна, но и изключително бързо.

Наблюдаващият прокурор Красимир Тренчев сподели подробности за това как точно да действали престъпниците. По неговите думи групата е въвлечена и в продажба на наркотици на едро. Тук става въпрос не само за марихуана, но и за тежки наркотици като кокаин, хероин и екстази.

Той допълва, че са установили, че тази група е осигурявала наркотици за известни заведения, както и за различни музикални партита и мероприятия. Сред участниците е установено, че някои да участвали доброволно, но има и такива, които са били заставени.

Прокурор Тренчев каза, че престъпната група действа от поне 5 години, а активната оперативна работа по разкриването й датира от повече от две години и половина.

7 са арестувани, издирват още 25 души

На седмина от участниците в престъпните действия е наложена постоянна мярка за задържане. Други 25 от уличените се издирват с издадените издадени Европейски заповеди за арести.