Морските свинчета са малки гризачи, които обикновено се отглеждат като домашни любимци. Има много различни видове с различна дължина на козината и окраска.

Те са считани за изключително подходящи за деца, тъй като са много дружелюбни и приятелски настроени. Разбира се, трябва да се осигурят и подходящи грижи за този малък приятел. Ето някои от нещата, от които той се нуждае.

1. Клетка

Много клетки за морски свинчета са прекалено малки и животинките нямат достатъчно пространство да обикалят свободно. Имайте предвид, че те са сред най-големите гризачи, отглеждани като домашни любимци и се нуждаят от повече пространство.

Нормално е да осигурите около 2 квадратни метра клетка за две морски свинчета. За повече ще ви трябва значително по-голямо пространство.

2. Водна бутилка

Вместо традиционната паничка с вода, имайте предвид да осигурите на морското си свинче водна бутилка. Едно от най-големите предимства е, че то няма да може да я разсипе. Също така няма да се налага да я чистите.

3. Храна

Повечето породи морски свинчета не са известни като лакомници, но при все това трябва да предвидите балансирана диета за домашния си любимец.

Около 1/8 чашка пелети на ден е достатъчна, наред с малко пресни зеленчуци и неограничено количество сено. Морските свинчета обичат зеленолистни растения като спанак и маруля. На една-две седмици можете да добавяте и по няколко моркова, просто за разнообразие.

4. Играчки

Морските свинчета обичат да събират фураж, така че, ако им осигурите играчки, пълни с лакомства, можете да бъдете сигурни, че това ще ги държи ангажирани достатъчно дълго време.

Не забравяйте, че зъбите на свинчето ви ще продължават да растат с възрастта и играчките за дъвчене от магазина ще помогнат да държите този процес в нормални граници.

Ако не можете да си позволите играчки, една ябълка ще свърши работа, само трябва да имате предвид, че семената ѝ могат да са отровни за вашия любимец.

5. Легло

В това отношение свинчетата не са придирчиви. Можете да използвате както пелети, така и стара хавлиена кърпа. Сами можете да разберете какво кара вашият любимец да се чувства най-добре като просто смените няколко пъти постелята му. Каквото и да предпочетете, не забравяйте да го чистите редовно.

6. Сено

Това е основното ястие на морските свинчета. Съществуват различни видове сено, които можете да предложите на вашия любимец. Използвайте хранилката, вместо да слагате сеното в самата клетка и я пълнете всеки ден с достатъчно количество.

7. Подслон

Независимо, че от доста време морските свинчета са опитомени, те имат нужда да се подслонят и скрият някъде в случай на опасност. Има огромно разнообразие от къщички и заслони, които идеално ще се впишат в местообитанието на вашето свинче.

8. Козметични грижи

Що се отнася до това, свинчетата с дълга козина трябва да се решат ежедневно.

Също така, макар и рядко, е добре да изкъпете свинчето си със специални шампоани за малки домашни любимци, които няма да изсушат кожата му.

Режете ноктите му всеки месец. Колкото по-рано започнете, толкова по-бързо то ще свикне с това.

9. Чистота

Опитвайте да не минава повече от седмица между чистенията на клетката. Ако не друго, то обонянието ви ще ви напомни, че е време за това.

Разбира се, времето за почистване може да зависи от това колко е голяма самата клетка, колко свинчета имате и пр. Понякога може да се наложи да изхвърляте боклук всеки ден.

10. Упражнения

Те са също толкова полезни и здравословни за вашето свинче, колко и за вас.

Много е лесно – просто поставете любимеца си в помещение с гладък под, за да може той да обикаля донасита.

Можете да го направите и по-забавно, като просто скриете някоя любима храна в отдалечен ъгъл и поставите различни препятствия.