Европа има богата история, която датира от хилядолетия. Това не е история, която може да се ограничи само с посещението на Стоунхендж и няколко други руини. Ето и списък на някои от по-малко познатите археологически останки в Европа, които си заслужават да бъдат посетени.

1. Грасбург, Швейцария

За повечето туристи, които обикалят историческите останки в Европа, Швейцария не фигурира на картата. Останките на замъка Грасбург определено си заслужава да се видят.

Смята се, че в миналото той е бил мястото за отдих на благородниците от династията на Бургундите. Днес, останките му са частично възстановени.

2. Храмът в Сегеста, Сицилия

На северозапад, на около 75 километра от Палермо, по продължение на магистралата, която свързва града с Трапани се намира внушителният храм на Сегеста.

Той прилича много на Партенона от далеч и е изключително добре запазен. Покривът му се е срутил с времето, но той така и не е бил завършен при строежа му през 430 пр. Хр.

3. Долменът в Пулнаборн, Ирландия

Равнините на Ирландия приютяват десетки древни останки, датиращи от периода на неолита. Някои по своята форма приличат на Стоунхендж. Други представляват по-скоро пещери.

В каменистото графство Клер се извисява долменът Пулнаборн – самотна, голяма, с начупени форми каменна конструкция, която указва мястото на гробница. Мисълта, че тези камъни са стояли така хилядолетия е доста разтърсваща.

4. Храмът на Асклепий, о. Кос

В древна Гърция Асклепий бил почитан като богът на медицината. Неговите храмове достигат до 300, разпръснати в цялата страна. Един от тях е този на остров Кос, който е значително добре запазен.

5. Некрополът в Поту Кодину, Сардиния

За разлика от останалите вече споменати останки, тази не е нито храм, нито замък и е доста по-древна от тях. Това е древен некропол, датиращ от 3500 г. пр. Хр.

Останките се намират във вътрешността на остров Сардиния и не са по никакъв начин консервирани. Те представляват по-скоро пещери, издълбани в скалите.

6. Вишеград, Унгария

Вишеград е населено място, разположено на р. Дунав и се намира в Унгария. Там се намира и малкият, до значително укрепен Вишеградски замък. Построен е от крал Бела IV, но е разрушен след нашествията на турците. Днес руините на замъка са отворени за посетители.

7. Замъкът Свети Иларион

Кацнал на върха на един планински масив в Кирения, замъкът Свети Иларион е една от най-драматичните древни забележителности в Европа.

Той не е кръстен на палестинския монах Св. Иларион Велики, а на друг светия със същото име. Замъкът датира от 11 век. Той предоставя невероятна гледка към Средиземно море.

8. Ефес, азиатска Турция

Ефес е гръцки град на йонийското крайбрежие на азиатска Турция, който е бил населен в продължение на 500 години и датира от 10 в. пр. Хр. За разлика от останалите руини, Ефес е цял град. Останките включват десетки храмове, фонтани, библиотеки и улици, всичките невероятно добре запазени.

9. Пула, Хърватия

Пула е град в Хърватия с богата история и наследство от храмове, арки, амфитеатри и порти, датиращи от средновековието.

10. Римският амфитеатър в Пловдив, България

Той датира от около 100 г. сл. Хр. и е малко познат извън границите на страната. С неговите 28 реда от мраморни седалки и триетажна сграда на сцената, пловдивският амфитеатър е един от най-добре запазените от своето време. Днес амфитеатърът е частично възстановен и реставриран.