В днешно време много хора посещават терапевт, защото имат труден период, през който трябва да преминат, или пък защото са се изправили пред сериозен проблем.

Хората, които се нуждаят от консултации, също така практикуват терапии, за да направят живота си по-добър. Ето няколко лесни начина да се преборите сами със стреса и да бъдете по-щастливи и пълноценни.

1. Следете ежедневните си задачи

Като за начало можете да започнете с една лесна и ефективна техника: да следите ежедневните си задачи и дейности. Запишете всичко, което вършите през деня в тетрадка или тефтер и поставете две скали за всяка.

Нека първата отразява възприетото от вас качество на дейността, а втората – насладата, която ви носи тя. Тази техника е изключително полезна, за да можете да се отървете от всички онези негативни мисли от рода на: „Аз не върша нищо”. Ще видите, че правите повече и все по-добре със всеки изминал ден.

2. Водете си положителен дневник

Тази техника помага при множество афективни разстройства, включително депресия, неспокойство и дори хранителни разстройства. Водете си дневник, в който вписвате само положителните неща, които ви се случват през деня. Ще видите, че животът не е толкова лош и че има много щастливи моменти в него.

3. Описвайте хора или предмети около вас изключително детайлно

Тази техника обикновено се използва при хора с панически пристъпи. Може също така да я използвате когато сте под стрес или се чувствате напрегнати.

Винаги, когато усетите нервност, огледайте се и се опитайте да опишете предмет или човек, който виждате, до последния детайл. Това ще доведе до мигновено облекчение.

4. Бройте от 1 до 100 или от 100 до 1

Тази техника можете да използвате винаги, когато сте нервни или неспокойни. Броенето предотвратява пристъпите на паника и прочиства ума. Опитайте да броите от 1 до 100 или от 100 до 1, особено на чужд език – непременно ще усетите разликата.

5. Празният стол

Много хора, които се опитват да преодолеят загубата на обичан близък или тежък развод ежедневно използват тази техника. Седнете пред един празен стол, представете си някой, който в момента го няма и кажете пред „него” всичко, което не сте имали време или смелост да кажете. Това ще ви помогне да почувствате значително облекчение.

6. Изправете се пред негативните си мисли

Представете си ситуация, от която ви е страх или ви кара да се чувствате несигурни или притеснени. След това си представете кое е най-лошото, най-доброто и най-реалистичното, което може да произтече от нея.

Така ще спрете да избягвате негативните си мисли, а ще се изправите срещу тях. Ще видите, че не са толкова страшни, колкото си мислите.

7. Изненади

Тази терапия се използва предимно при терапия на двойки. В рамките на една седмица всеки един от партньорите трябва да направи една изненада за другия, но изненадата трябва да остане в тайна до следващия сеанс.

Всеки участник трябва да наблюдава реакцията на партньора си и да предположат какво им е приготвил той. Така всеки се концентрира върху положителните, а не върху отрицателните неща, които пораждат скандали и недоразумения.