Притежавате ли красиви златни и сребърни бижута обозначени с различни номера? Възможно е винаги да сте се чудили какво обозначават цифрите по вашите бижута, но така и да не сте отделяли време да проучите този въпрос.

В България е задължително всички бижута изработени от благородни метали да се обозначени с определена маркировка. По този начин се гарантира чистотата на бижуто. Маркировката представлява или роза или житен клас.

Този отличителен белег се поставя над печата, който показва номера на пробата. Това са само основните насоки в маркировката на бижутата от благородни метали. Темата е много обширна и ние събрахме всичко най-важно по нея в следващите редове.

Видове благородни метали, които се маркират

Златото е благороден метал, който всички обичат. Независимо към коя историческа епоха погледнете, ще забележите че това винаги е било най-често срещаното парично средство.

Освен, че е използвано в бижутерията, то има широко приложение в медицината, заради лечебните му свойства.

Инвестицията в злато винаги се е считала за една от най-сигурните, тъй като цената му е доказано устойчива във времето.

Златото е метал, който се предлага в няколко цвята – бяло, жълто, розово и дори червено. Различните видове злато са комбинация от злато със сребро, мед, цинк и никел с различно процентно съотношение.

Среброто също е от металите, които човечеството използва от дълбока древност. Главната му употреба е в бижутерията. То има антисептично действие и често се използва във фармацията.

Всички сме забелязвали малките букви и цифри, гравирани близо до закопчалката на нашите сребърни или златни бижута.

Информация за сплавта, от която е изработено бижуто, не се обозначава с маркировката.

Платината друг благороден метал разпространен в бижутерийната индустрия. Той е тежък, сиво-бял метал с висока устойчивост на корозия и висока топло-проводимост.

Видове маркировка  - по какво се различават

Видовете маркировка могат да се различават в зависимост от различни фактори, включително материала, производителя, стиловете на маркиране и страната на произход.

В различните държави има различни стандарти за маркиране, така че може да има разминаване между различните златни или сребърни артикули.

Най-често срещаните отличителни белези върху бижутата са печати. Ако предметът е от злато, печатът е правоъгълен, а ако е от сребро, печатът е с овална форма.

Маркировката се поставя на закопчалката или на малко метално етикетче, окачено на края. При пръстените маркировката е от вътрешната страна.

Маркировка върху златни бижута

Всеки печат има вътре в него, число, което показва действителното съдържание на благородни метали. Златото се измерва в карати. Най–чистата форма на злато е 24 карата с проба 999. Бижутата с наличието на тази маркировка са изключително рядко срещани.

Колкото повече карата е златото, толкова по-голям е номера върху бижуто – 417 например означава 10-каратово злато, а 750 – 18-каратово. Най-често срещаните златни бижута са тези с 14 или 18 карата.

Номер на бяло злато

Бялото злато представлява сплав от злато и метали като платина, паладий и никел. Тези метали допринасят за белия цвят на този вид злато.

Бялото злато няма специфичен номер и при него се използват същите карати като при жълтото злато. Най-разпространени са 18К, 14К и 10К.

Видове печати на злато

Печатите предоставят информация за златното бижу, която включва данни за неговото качество и произход. Има няколко вида печати, като тези с най-голямо значение са печатите за карати. Те показват съдържанието на чисто злато в сплавта.

Друг печат върху златно бижу може да е отличителното лого на производителя. Някои държави също имат стандарти за маркиране на златните изделия, които се използват за идентификация на качеството и произхода на метала.

Поставянето на бяло злато печат е също практика в индустрията. Въпреки комбинацията между злато и други ценни метали, бялото злато си остава благороден метал, който трябва да бъде обозначен.

Печат на злато 925

Ако видите маркировката 925 на бижу, което се предполага, че е златно, то най-вероятно не е. Този номер се поставя на сребърни изделия. Възможно е златно украшение с номер 925 да е направено от сребро, но да е допълнително позлатено.

Възможно е да търсите и бижута от платина. Те се обозначават буквите PLAT или PT и до тях цифрите 999 или 950.

Маркировка върху сребърни бижута

Среброто обикновено се среща с маркировка 925 – това означава, че процентът чисто сребро е 92.5. Най-високата процентна чистота се използва в сребърни монети и кюлчета – 99.

Когато бижутата са само посребрени, те се обозначават с номера 40, 60 и 90. Колкото по-висока е цифрата, толкова по-издръжливо е покритието и по-бавно се износва.

Важно е да се ориентирате в цифрите от маркировката. Изненадващо има артикули, които приличат на златни бижута, а имат печат на сребро.

Това означава, че те са изработени от сребро, което е позлатено. Ако бижуто има числото 925, това обозначава процента сребро, а не златното покритие.

Терминът Sterling се използва като алтернатива на "925" за обозначаване на сребърни бижута. Ако притежавали сребърни бижута обозначени с "Sterling Silver," това означава, че изделието съдържа най-малко 92.5% чисто сребро.

Номер на злато при позлатени изделия

Позлатените бижута са изработени от друг метал, който е покрит със злато. Така само горният им слой е позлатен. Едно бижу може да бъде класифицирано като позлатено ако златното му покритие тежи 2,5% от теглото му.

Позлатените изделия не се обозначават с номер, по което се различават от бижутата изработени изцяло от злато.

Значението от поставянето на номера на златото

Хората често се опитват да фалшифицират златните изделия и затова са въведени стандарти. Ако вашето бижу няма печат, това не означава непременно, че не е изработено от благороден метал.

Законовите изисквания са различни в различните държави и не винаги има маркировка. Когато обаче я има, може да разчитате на автентичността на бижутата.

Ако не сте сигурни в чистотата на благородния метал, по-добре е да тествате. Може да се обърнете към бижутер, който ще ви ориентира допълнително в избора на златни и сребърни бижута.

За съжаление има евтини сребърни бижута, които причиняват дерматити на хората с по-чувствителна кожа. Ако сте от този тип хора, по-добре да избягвате бижута, които са само позлатени, въпреки че те са далеч по-евтини.

Отличителните номера на американските бижута показват каратите – 10К, 14К, 18К. За да отбележат процентната чистота на метала, европейските бижута обикновено имат трицифрен номер.

В България специалните знаци са задължителни. Върху всички се поставя пробата, а освен нея върху всички сребърни бижута се гравира житен клас, докато върху бижутата от злато ще откриете роза.