Златото е благороден метал, който всички обичат. Независимо към коя историческа епоха погледнете, ще забележите че това винаги е било най-често срещаното парично средство.

Освен, че е използвано в бижутерията, то има широко приложение в медицината, заради лечебните му свойства.

Инвестицията в злато винаги се е считала за една от най-сигурните, тъй като цената му е доказано устойчива във времето.

Среброто също е от металите, които човечеството използва от дълбока древност. Главната му употреба е в бижутерията. То има антисептично действие и често се използва във фармацията.

Всички сме забелязвали малките букви и цифри, гравирани близо до закопчалката на нашите сребърни или златни бижута.

Ако не сте експерт по скъпоценни метали и бижута, най- вероятно сте се чудили какво означават символите, отпечатани върху среброто и златото.

Ако ви е интересно да разберете повече за качеството на бижутата, които притежавате, тази статия ще ви бъде от полза.

Златото е метал, който се предлага в няколко цвята – бяло, жълто, розово и дори червено. Различните видове злато са комбинация от злато със сребро, мед, цинк и никел с различно процентно съотношение.

Информация за сплавта, от която е изработено бижуто, не се обозначава с маркировката.

Видове маркировка

В различните държави има различни стандарти за маркиране, така че може да има разминаване между различните златни или сребърни артикули.

Най-често срещаните отличителни белези върху бижутата са печати. Ако предметът е от злато, печатът е правоъгълен, а ако е от сребро, печатът е с овална форма.

Маркировката се поставя на закопчалката или на малко метално етикетче, окачено на края. При пръстените маркировката е от вътрешната страна.

Маркировка върху златни бижута

Всеки печат има вътре в него, число, което показва действителното съдържание на благородни метали. Златото се измерва в карати. Най–чистата форма на злато е 24 карата с проба 999.

Колкото повече карата е златото, толкова по-голям е номера върху бижуто – 417 например означава 10-каратово злато, а 750 – 18-каратово.

Ако избирате бижу от платина, трябва да потърсите буквите PLAT или PT и до тях цифрите 999 или 950.

Маркировка върху сребърни бижута

Среброто обикновено се среща с маркировка 925 – това означава, че процентът чисто сребро е 92.5. Най-високата процентна чистота се използва в сребърни монети и кюлчета – 99.

Когато бижутата са само посребрени, те се обозначават с номера 40, 60 и 90. Колкото по-висока е цифрата, толкова по-издръжливо е покритието и по-бавно се износва.

Важно е да се ориентирате в цифрите от маркировката. Изненадващо има артикули, които приличат на златни бижута, а имат печат на сребро.

Това означава, че те са изработени от сребро, което е позлатено. Ако бижуто има числото 925, това обозначава процента сребро, а не златното покритие.

Хората често се опитват да фалшифицират златните изделия и затова са въведени стандарти. Ако вашето бижу няма печат, това не означава непременно, че не е изработено от благороден метал.

Законовите изисквания са различни в различните държави и не винаги има маркировка. Когато обаче я има, може да разчитате на автентичността на бижутата.

Ако не сте сигурни в чистотата на благородния метал, по-добре е да тествате. Може да се обърнете към бижутер, който ще ви ориентира допълнително.

За съжаление има евтини сребърни бижута, които причиняват дерматити на хората с по-чувствителна кожа. Ако сте от този тип хора, по-добре да избягвате бижута, които са само позлатени, въпреки че те са далеч по-евтини.

Отличителните номера на американските бижута показват каратите – 10К, 14К, 18К. За да отбележат процентната чистота на метала, европейските бижута обикновено имат трицифрен номер.

В България специалните знаци са задължителни. Върху всички се поставя пробата, а освен нея върху всички сребърни бижута се гравира житен клас, докато върху бижутата от злато ще откриете роза.