Когато купувате кола втора употреба, най-важното нещо, което трябва да направите, е да проверите така наречената история на автомобил. Ако колата има скрити неизправности, това може в последствие да ви струва скъпо.

За съжаление има много истории на хора, които купуват автомобил със сериозни проблеми. Има няколко детайла, на които да обърнете внимание и които ще ви помогнат да вземете информирано решение за покупката.

VIN номер – какво разкрива при проверка на история на автомобил

Всички автомобили, произведени след 1980 година, имат VIN номер на колата – това е уникален номер, който се състои от 17 знака.

Тази проверка е най- надеждна, защото няма две коли с еднакъв VIN идентификационен номер в света! Той обикновено се открива на няколко места в колата.

Производителят го поставя на праговете, в багажника или в предния ъгъл на вратата на водача.

Той съдържа информация за всичко, което първоначално е било инсталирано в автомобила, регистрацията му, годината на модела, вида на скоростната кутия и други.

Чрез този номер имате възможност да получите информация за повреди, злополуки и дори претенции за кражба.

Ако съберете информация с какво първоначално е била оборудвана колата, може да направите сравнение с настоящото ѝ състояние.

Ако забележите, че има разминавания в боята, тапицерията, стъклата или броните например, това означава, че е имало злополуки и ремонти и оригиналните части са били заменени.

Ако собственикът на автомобила не ви предостави VIN номер, това трябва да ви накара сериозно да се замислите дали си заслужава покупката.

Най-вероятно този собственик не желае да проверявате истинската история на автомобил и да се информирате за ремонти, кражби или други злополуки.

Важно е да проверите в базите данни за откраднати автомобили, дали това превозно средство е със законни документи. Ако закупите такъв автомобил е много възможно да ви бъде отнет.

Как да се информираме за техническото състояние на колата

Що се отнася до техническото състояние на колата, проверката е доста трудна. Много рядко може да разберете, колко точно са били реалните ползватели на автомобила.

Има компании, които предлагат услугата проверка на историята на превозното средство. От тях може да разберете историята на собственост на автомобила, проверка в лизинговите бази данни, реалните показания на одометъра, записи за поддръжка и история на ремонти.

Тези проверки не са скъпи, но често дилърите ви уверяват, например, че колата не е участвала в катастрофа, а това се оказва лъжа.

Много европейски застрахователи правят снимки на автомобилите. Някои например правят снимки на километража и ако имате съмнения относно реалния пробег, снимките ще ви бъдат полезни.

Важно е да разберете колко често колата сменя собственика си. Ако предишните собственици са продали колата бързо, това най-вероятно означава, че тя има някакъв сериозен проблем.

Ако познавате някой, които разбира от коли и му имате доверие, е добре да го помолите да дойде с вас, за огледа на колата. Той знае какво да търси и това може да ви спести излишни разходи.

Можем ли да разберем какви са реалните километри

Един от основните въпроси, които вълнуват хората, когато купуват употребяван автомобил, е дали колата се продава на реалните километри.

За съжаление тази информация е много трудно проверяема, защото се манипулира лесно. Някои автомобили имат повече от един брояч и при правилна диагностика, може да се провери дали е километражът е превъртан.

Ако колата е била поддържана само в оторизиран сервиз, може да получите точна информация, но това много рядко е така. По-скоро може да се ориентирате по износването на някои елементи в колата.