Мощният земетръс, който удари северноафриканската страна Мароко в петък вечерта дотук е взел поне 2122 жертви и 2421 ранени, по данни от вчера. Това е най-мощното земетресение, удряло центъра на държавата за повече от век. Епицентърът е недалеч от един от най-известните икономически и туристически центрове в страната – Маракеш.

Как изглежда земетресението в Мароко – обобщение на най-важното

Пагубното природно бедствие се случва около 23.11 ч. местно време. Епицентърът се намира във веригата Висок Атлас, малко над седемдесет километра на югозапад от Маракеш. Усеща се обаче чак до Казабланка.

Магнитудът е 6.8 по Рихтер, което го определя като „силно“. Това, което го прави още по-разрушително е, че се е разпространило на сравнително плитка дълбочина.

Земетресения с такива особености са доста необичайни за региона и от 1900 г. до сега са отбелязани само 9 с магнитуд над 5 и нито едно от тях не е надхвърляло скалата от 6.

Това е второто по смъртност земетресение в Мароко след това през 1960 г., което взе живота на над 12 хиляди души.

Най-големи щети са нанесени в районите в най-значителна близост до Атласките планини. В Маракеш и прилежащия район са засегнати повече от триста хиляди души, много от които са останали без покрив над главите си.

Очевидци, живеещи в подножията на Висок Атлас споделят, че има градове, които са напълно разрушени. Мащабите на пагубните щети продължават да се разрастват.

Следващите часове са критични за оцелелите под руините

Спасителните операции продължават и все още много хора не могат да открият своите близки. Помощта е възпрепятствана и от проблеми в инфраструктурата – някои пътища са разрушени, а други са напълно препречени от отломки. Дори 48 часа след разрушителното бедствие все още има напълно непроходими пътища по-нагоре в планините. Много хора се страхуват да се върнат в домовете си, а други нямат покрив над главите си.

Обявен е тридневен национален траур. Властите съобщават, че е впрегнат целия възможен ресурс за издирване на хората изпод руините и осигуряване на необходимата грижа за всички пострадали. Сред доброволците са и много от хората, които са останали невредими от природната стихия.

На някои места са създадени аварийни лагери, а в недостъпните райони хората се налага да се погрижат сами за себе си. Осигуряват се палатки за хората, чиито домове са останали необитаеми заради земетресението в Мароко.

Все още обаче има хора, които спят под открито небе, както е в Мулай Брахим, където официално не е предоставена помощ под някаква форма на подслон с покрив. Жителите нощуват по улиците или в близкото футболно игрище.

С всяко преместване на стрелката на часовника днес шансовете за извеждане на живи хора от руините се редуцират. Хората, които все още не са открили своите близки продължават да се надяват на чудо.