Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев присъства на откриването на ловния сезон на дива свиня в ловешкото село Драганово.

По време на събитието той съобщи, че тази година е първата, в която ловният сезон стартира в условията на истинска епизоотична обстановка, поради навлязлата зараза на вируса на Африканска чума по свинете.

Добрев напомни, че именно заради АЧС се налага тазгодишният лов да премине при спазване на всички предписани задължителни мерки за биосигурност. Очаква се ловът да бъде масов поради няколко причини.

Тази година вместо разрешените 2 дни за групов лов е предвидено това да трае 3 дни. Атанас Добрев използва случая, за да обърне внимание на ловците за задължението им да спазват всички мерки за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие.

Задължителна дезинфекция на колите, обувките и оръжията

Припомнено беше за всички предписания за дезинфекция както на високопроходимите си автомобили, така и на обувките си.

Наред с това трябва да се третира и цялото оборудване, дрехите и оръжията. Само така може да се надяваме да се справим бързо с АЧС, припомни отново Добрев.

Задължение на ловните дружинки е да се осигурят фризери, в които трябва да се съхранява отстреляното месо.

Това се налага да се прави до момента, в който излязат резултатите от пробите, които се вземат от всяка дива свиня и се тестват за Африканска чума по свинете (АЧС) и за трихинелоза.

Заместник-министърът припомни, че тези проби ще се взимат от служители на държавните ловни или горски стопанства, които ще отговарят и за транспортирането на пробите до лабораториите за изследвания. Именно тези служители ще се ангажират и за съобщаване на резултатите на ловците.

Над 2800 ловни дружинки и също толкова горски служители

На територията на страната има над 2800 ловни дружинки, като служителите на горските и ловни стопанства са приблизително също толкова.

Контролът за изпълнението на наложените мерки ще се извършва по график, за да няма пропуски и неправилно извършвани дейности.

Заместник-министър Добрев припомни още, че при открито огнище на АЧС, ловът ще се ограничи изцяло само в радиус 1 км от огнището, а в радиус от 3 км – ще бъде разрешен за индивидуален лов и групов лов без кучета.

За останалата ограничителна зона до 200 кв. км. груповият лов с кучета ще е разрешен, но само под надзора на горските служители.