Задържани са двамата извършители на обира на банков офис в столичния квартал „Люлин“. Те са задържани с прокурорско постановление и са им наложени мерки за задържане за 72 часа.

Установена е самоличността на други двама съучастници, които се издирват и са обявени за общодържавно издирване.

Градският прокурор Емилия Русинова съобщи, че на този етап е установено, че извършителите са имали предварителна информация за работата на банковия клон.

Единият задържан е посетил клона многократно, като през това време е наблюдавал навиците на единствената служителка на банката.

На по-късен етап е потърсена помощта и от единия помагач, който е изработил ключа с който са проникнали в помещението.

Според Русинова извършителите са действали много внимателно и действията им са били максимално конспиративни.

Престъпниците имали отлична организация

Събраните до този момент доказателства сочат, че те са сменяли автомобилите си. Така за самата кражба е използвана една кола, а в последствие са се разпределили в други автомобили.

За опожаряването на банковия клон те предварително са набавили туба с бензин, както и всички останали необходими материали.

Под делото са назначени множество експертизи - съдебно-медицинска, дактилоскопна, както и ДНК експертизи.

Разпитани са множество свидетели. Задържаният, който е привлечен като обвиняем, е направил пълни самопризнания.

Първият арест е само час след престъплението

Акцията на всички оперативни служители на ГД „Национална полиция“ и СДВР е извършена изключително професионално и експедитивно.

Благодарение на това единият извършител е задържан само час, след извършване на престъплението.

По думите на директора на столичната дирекция на МВР старши комисар Георги Хаджиев в колата на задържания са намерени 62 хиляди лева, за които е доказано, че са част от липсващата сума от банката.

На следващия ден, след разрешение от Софийския градски съд, е извършено претърсване на адрес в ж.к. „Банишора“, където е установен и задържан и помагачът.

Процесуално-следствените действия за събиране на годни веществени доказателства са реализирани под наблюдението на Софийската градска прокуратура.