„Виждаме постоянното нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците е довело до нарастване.

Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”, заяви пред медиите д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Той е на мнение, че правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта още, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже резултат.

„Вече шеста седмица средно на ден броят на инфекциите върви стремглаво нагоре, броят на хоспитализациите нараства повече от 3 седмици, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция. През последните две седмици, обаче среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално отколкото през предишните седмици-”, каза още д-р Марков.

Какъв опит имаме за предсказване

Според опита от отминалото лято, който експертите имат, д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на броя на новозаразените с коронавирусната инфекция. Той е на мнение също, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

„Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, сега се връщат и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България не е чак толкова голяма.”, каза още епидемиологът.

Какво ще правим занапред

Много въпроси стоят без отговори, но и много откриват такива, смята д-р Марков. Като такъв определя липсата на ясно и конкретно лечение на коронавируса. Относно новините за нигерийки вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Относно ваксините, той обясни, че те действат срещу различните щамове, но с по-слаб ефект при някои.

„РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях истински са повод за загриженост.

За България основна функция за влияние е това, къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският щам е такъв голям проблем.

Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът. За британския стана ясно, че се предава лесно.”, обясни д-р Марков.