„Няма практика пациентите да бъдат връщани. Клиниката е почти пълна, има едно свободно легло. Най-леките случаи се качват на третия етаж.

Нещастен случай е според мен, защото всички лекари са работили към момента с тежко болни. Как точно и защо се е скъсала връзка в информацията, не мога да отговоря.

Аз го наричам нещастно съвпадение на факти.”, заяви директорът на отделението по Токсикологията проф. Янко Илиев на брифинг.

Той се състоя относно видеоклипа, с пациенти, чакащи около 40 минути за настаняване пред входа на едно от отделенията на болницата.

Двамата пациенти починаха след хаос при приема им в новото COVID отделение в Университетската болница в Пловдив.Изпратено видео показва как мъжете чакат за настаняване, седнали на стълбите край входа на здравното заведение.

"Вчера бяхме уведомени със сигнал за този инцидент. Незабавно беше назначена проверка. В комисията участват компетентни лица, които да разследват обективно. За нас е изключително важно да разберем какви са причините за това", каза директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Карен Джамбазов.

Имало ли е недостиг на легла в болницата

Директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ обяви, че в болницата е имало 100-процентов недостиг на легла, за това се е наложило да се открият още. В момента леглата са 141.

"В деня на инцидента са приети 6 пациенти. Първите трима са приети спешно, тъй като са били в по-тежко състояние. Практически са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило по-късно. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало нужда от логистика. Който е виновен, ще си понесе последствията", обясни той.

Джамбазов обяви, че след разкриването на отделението 2/3 от персонала е напуснал. Това е довело до недостиг на кадрите.

Кой носи вината за смъртта

"Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Един от пациентите е бил с бъбречна недостатъчност и на хемодиализа.

Доколкото знам, дълго време не е бил на хемодиализа. За това е приведен именно към това отделение.

Доколкото знам е починал в момент, когато е започнала хемодиализата от внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на следващата сутрин. И двамата пациенти са били значително увредени и с COVID инфекция.", обясни той.

Към момента не може да се установи защо медиците са се забавили над 30 минути с приемането на пациентите.

"Всеки ден нещата се променят. Ситуацията е силно динамична.

Ако се стигне до ново напускане на служители, ще прибегнем до практиката да командироваме служители от други структури на болницата", обясни Джамбазов.