„Нивата на смъртността са функция на заболеваемостта от преди две или три седмици. Имаме много по-голям проблем с нивата на смъртността, тъй като по принцип сме една от най-умиращите нации в света, което е свързано с възрастовата структура на населението и ред други проблеми, които не са възникнали сега.”

Това заяви пред медиите Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти", ВМРО.

„Това не е нещо нормално. Това е проблем, който не е свързан с коронавируса.

Този проблем е по принцип. Ако не променим демографската си политика и подхода си към тези проблеми е ясно, че те ще останат за всяка епидемия.”, посочи той.

Накъде трябва да се насочат усилията

По думите му в рамките на този мандат са направени множество усилия в тази посока, на първо място за повишаване на доходите. „Трябва да приберем младото си население в страната”, заяви Веселинов.

„Не искам да омаловажавам COVID-19. Напротив.

Това е един изключително сериозен проблем. Но този стрес за системата и за населението при нас има още по-негативен резултат, отколкото в Западна Европа, тъй като населението е по-болно и по-възрастно.”, посочи съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти", ВМРО.

„Въвеждането на мерките беше неизбежно. Това, на което се разчиташе – повече дисциплина и отговорност, не се получи.

През цялото време призовавахме да се придържаме към съветите на експертите. Нашите усилия бяха насочени към мерките за подпомагане на пострадалите – затварянето на бизнесите заради ограниченията”, категоричен е Веселинов.

Ето каква ще е здравната политика на САЩ

Избраният за президент на Съединените щати Джо Байдън обеща 100 милиона ваксинирани срещу COVID-19 след първите му 100 дни на поста.

Той заяви, че през първите месеци на управлението му пандемията няма да приключи, но даде подробности как смята да се бори с нея.

Представяйки екипа си в областта на здравеопазването, Байдън призова американците да носят маски през следващите 100 дни на неговото управление. Това стана в момент, в който излезе доклад, отварящ пътя за одобрение на ваксината на Файзър и Бионтех в Съединените щати.

"Носете маски първите 100 дни, след като встъпя в длъжност. 100 дни, които ще променят всичко.

Това не е политическо изявление. Това е патриотично действие.

Това няма да бъде края на усилията ни, но необходимо и лесно начало, лесен старт.", каза Байдън категорично по темата.