Женският менструален цикъл и редовното му протичане е важен аспект от женското здраве, както за състоянието на репродуктивната система, така и за общото физическо и емоционално състояние на жените. При закъснение на цикъла, често първата мисъл на дамите е, че е настъпила бременност. И докато за едни това е радостна и чакана новина, за други може да не е нито очаквано, нито желано събитие.

Спокойно, закъснението на цикъла невинаги е свързано с бременност. То може да е причинено от редица други състояния – някои от тях безобидни, а други, показващи здравословен проблем в организма. Затова е важно да следите цикъла си и да обръщате внимание при всяко негово изменение и отклонения от нормата.

Фази на месечния цикъл и нормална продължителност

Менструалния цикъл е ежемесечно събитие в живота на всяка полово зряла жена. Представлява процес, при който част от маточната лигавица се отделя и изхвърля от тялото заедно с други тъкани, кръв и течности.

Процесът е естествен за женския организъм и подготвя жената за оплождане. Управлява се от хормоните, отделени от хипофизната жлеза в мозъка, наречени гонадотропини и работата на яйчниците.

Процесът е сложен и се случва при определени обстоятелства. За да настъпи менструация, трябва да се отдели фликулостимулиращият хормон, който активира растежа на яйчниковите фоликули. Може както единия, така и двата фоликула да узреят. Когато те достигнат определен размер, хипофизната жлеза секретира друг гонадотропин, наречен лутеинизиращ хормон.

Този хормон стимулира отделянето на зрялата яйцеклетка от яйчника и навлизането ѝ в една от маточните тръби. Процесът се нарича овулация и се случва в средата на цикъла.

След приключването на овулацията останалите клетки във фоликула се развиват в т.нар „жълто тяло“. То произвежда хормони и подготвя матката за приемане на оплодената яйцеклетка. Ако не настъпи оплождане, жълтото тяло се разпада и се появява менструацията.

Менструацията обикновено при една здрава жена продължава около 3-7 дни, за нормална продължителност на месечния цикъл се счита период между 21 и 35 дни, като при повечето жени е около 28 дни. Всички изменения от тази норма, съпроводени със симптоми свързани с промяна на цвета или количеството кървене трябва да се бъдат взети под внимание и да се посети лекар.

Всеки менструален цикъл се състои от три фази (фоликуларна, овулаторна и лутеална) с характерни за тях процеси. Първата фаза е фоликуларната, тя продължава от първия ден на цикъла до овулацията (около 10-14 дни). За тази фаза е характерно ниско ниво на хормона естроген и стимулиране на отделянето на хормона LH от хипоталамуса.

Втората фаза (овулаторната) е фазата, в която се освобождава фоликул от яйцеклетката, съзряващ под въздействието на естрогена. Процесът се нарича „овулация“ и настъпва около 14-тия ден от цикъла. Това е подходящото врем за оплождане на яйцеклетката.

Последната фаза (лутеалната) продължава от овулацията до края на цикъла. При нея, след освобождаването на яйцеклетка, фоликулът се превръща в ”жълто тяло”, поддържащо и подготвящо матката в случаи на настъпване на бременност.

Понякога при цикълът не настъпва овулация, напълно нормално е ако това се случва веднъж на всеки 13 цикъла, но при по-честа липса на овулация, трябва да потърсите лекар.

Причини за закъснение на цикъла, изключващи бременност

Освен бременност има множество други фактори, поради които цикълът ви може да закъснее. До 2-3 дни на закъснение се считат за нормални и не са повод за притеснение. По-дългото закъснение може да е свързано с редица здравословни или емоционални причини и тук сме ви подготвили част от тях.

Менопауза

С навлизането в определяна възраст, при всяка жена настъпва т.нар менопауза, при която менструацията спира и настъпва неспособност за оплождане. Това е нормален и естествен процес, случва се тъй като всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки, наречен овариален резерв.

С напредването на възрастта, някои от яйцеклетките се губят, умират или стават негодни. Това обикновено се случва, когато жените са на около 45 години, но може да се случи и по-ранно и да настъпи преждевременна менопауза, причинена от ред причини (заболявания, стрес).

Стресови ситуации

Промени и закъснение на цикъла могат да се случат и в различни стресови ситуации. При хронични стресови ситуации се увеличава производството на кортизол в тялото. Той нарушава баланса на другите хормоните, регулиращи месечния цикъл и влия на функцията на хипоталамуса, това води до закъснението или пропускането на цикъла.

Стресът може да причини преждевременна менопауза и други здравословни проблеми, ако не бъде контролиран и сведен до минимум.

Физическо натоварване

Прекомерното физическо натоварване и практикуването на различни спортове до изтощение и умора, поставя тялото под стрес. В такива случаи, то започва да пести енергия, а много от спортовете водят и до намаляването на телесните мазнини, причини влияещи на цикъла и водещи до закъснението му.

Въпреки че спортът е полезен за здравето, трябва да е го практикувате без да претоварвате тялото си повече отколкото може да понесе и хранейки се правилно и разнообразно след тренировка.

Резки промени в теглото

Всякакви резки промени в теглото, могат да повлияят на менструацията. Прекалено голямата загуба или прекомерното напълняваме водят до отклонения в месечния цикъл. Състояния, като анорексия или булимия могат да предизвикат сериозни щети върху здравето ви и цикълът ви да спре изцяло.

Това се случва, защото когато теглото е ниско и не се произвеждат мазнини, тялото не може да произведе хормона естроген. При наднормено тегло пък се получава ситуация, при която в тялото се произвежда твърде много естроген, което също не е добре и влияе на цикъла, защото тялото не прави разлика в хормоналните нива преди и след овулация.

Прием на лекарства

Много лекарства влияят на хормоналния баланс в организма и причиняват закъснението или липсата на цикъл. Сред тях са антибиотици, антидепресанти и противозачатъчни.

При противозачатъчните е нормално в началото да има отклонения от нормата, докато организмът привикне, а при другите лекарства цикълът се оправя, когато ги спрете или може да ви препоръчат да ги смените.

Промени в средата

Всяка промяна в средата подлага човешкия организъм на стрес. Независимо от какво естество е промяната и дали е хубава или лоша, на различните жени може да повлияе различно и да засегне и менструацията им. Някои хора са много чувствителни на промени и това се отразява цялостно на организма им – появяват се безсъние, главоболие и проблеми с менструацията.

Промените, като нова работа, нов град за живеене или нов дом са част от факторите, които могат да се окажат стресиращи за организма ви. Не се притеснявайте, ако това е причината за закъснение на цикъла ви, след като привикнете към новото нещо, редовният цикъл ще се нормализира.

Заболяване

Различни заболявания могат да причинят промени в месечния цикъл. Всяко от тях показва определени други симптоми в тялото и за лечението ми трябва да се консултирате със съответния  специалист.

Част от заболяванията са синдром на поликистозните яйчници, при който тялото на жената започва да произвежда повече мъжки хормони (андрогени). Жените, страдащи от този синдром, произвеждат малки по размер фоликули, пречещи на работата на яйчниците и блокиращи овулацията, това от своя страна довежда до закъснение на цикъла. Състоянието води и до болезненост в областта на яйчниците.

Друго състояние, което може да бъде причина за закъснение е проблем с щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза отговаря за производството на хормони, влияещи за много процеси в тялото, сред които менструацията. Различни усложнения в работата ѝ и понижаването или повишаването на функциите на щитовидната жлеза, предизвикват изменения в месечния цикъл, като го забавят или го правят по-оскъден.

Проблемите с работата на щитовидната жлеза, носят със себе си и други симптоми, сред които сърцебиене, нервност, промени с апетита, треперене на ръцете, промени в теглото, умора, проблеми със съня. При наличие на всички или някои от симптомите незабавно потърсете специалист.

Съвети за управление на нередовен цикъл

За да контролирате месечния си цикъл и да редовността му и на цялостното си здравословно състояние, можете да спазвате някои препоръки за по-здравословен начин на живот.

Поддържането на балансирана диета, богата на витамини и минерали и поддържането на здравословно тегло са ключови за доброто състояние на организма. Избягването на стресови ситуации и управляването им с техники, като правилни дишане, медитация или други упражнения за релакс също ще са ви от полза, за да имате редове цикъл.

Избягайте употребата на лекарства, нарушаващи хормоналния баланс и не подценявайте редовните гинекологични прегледи, за да предотвратите потенциални проблеми с репродуктивната ви система.

Въпреки че причините за закъснение на цикъла могат да са причинени от редица временни фактори, съществуват сериозни състояния, изискващи лекарска помощ, за да се справите с тях. Ако цикълът ви често е нередовен, закъснява с много дни, оскъден е или пък прекалено обилен, това е знак за по-сериозен проблем. Ако е придружен с променен цвят, силни болки, симптоми на треска, гаден и повръщане и ако кървенето продължи повече от седмица, незабавно се свържете с вашия гинеколог.

Нормално е понякога цикълът да закъснее, но закъсняването му, придружено с някое или всички от изброените симптоми, показва здравословен проблем. Честото закъснение също е причина да се прегледате. Не се самолекувайте и самодиагностицирайте при различни проблеми, а потърсете лекарска помощ. И все пак не забравяйте, че ако имате гореспоменатите симптоми, свързани с гадене, повръщане и липса на цикъл е вероятно да сте бременна.