Неутрализирана е престъпна група, занимавала се с трафик на огромни количества хероин от Турция към Холандия. Страната ни е била само част от пътя на наркотиците, като задържаните са 4-ма българи.

В хода на разследването служители на ТСБОП-Сливен са задържали един български гражданин от същия град, за който има достатъчно данни, че е организатор на дейността.

Акцията е проведена на 20 септември, под наблюдението на Специализираната прокуратура. С оглед на това да се съберат повече доказателства подробностите са оповестени публично едва сега, седмица по-късно.

В деня преди ареста са извършени претърсвания, изземвания и разпити на множество свидетели.

Повечето от тях се намират в граничния гръцки град Комотини, който в миналото често е ставал свидетел на мащабни акции за борба с трафика и разпространението на наркотични вещества.

Трима българи са задържани в Комотини

В Комотини от гръцката полиция са задържани тримата участници в престъпната схема. Установено е, че и тримата са жители на град Сливен. Мъжете са били арестувани пред входа на магазин на една от известните вериги в страната.

При претърсването е установено наличието на 42 килограма хероин, който секунди преди това бил предаден на българите от албански граждани.

Акцията продължила няколко месеца

Четиричленната престъпна група за трафик на наркотици е наблюдавана в продължение на няколко месеца, както на територията на Гърция, така и на българска земя.

В наблюдението са се включили и служители на ГДБОП от момента, в който е образувано досъдебното производство от страна на Специализираната прокуратура.

Първоначалната информация, с която органите на реда разполагали е, че наркотиците е трябвало да се транспортират през ГКПП-Кулата, след което да преминат през страната ни.

За целта е имало налични автомобили с които трябвало да се пътува до Холандия, които и друг път са ползвани за престъпната дейност.

От страна на гръцката полиция е реализирано следенето и наблюдението на албанските граждани.

До този момент разследването е установило по категоричен начин, че става въпрос за престъпна група, която се занимава с трафик на хероин в огромни количества.

Използвани са коли с изградени тайници

За целта са използвани различни леки автомобили, ванове и микробуси, в които имало изградени специални тайници и различни други приспособления за укриване на наркотичните вещества.

Задържаният в България ръководител на групата е задържан под стража и привлечен под наказателна отговорност.