Сайтове-фантоми замесиха нагло и безцеремонно родни манастири в продажбата на амулети за богатство. През последните седмици магичните медальони откриваме в безброй реклами в интернет.

Обещанието е за бързи пари и охолен живот благодарение на вълшебните талисмани, изработени на светите места. Кой продава амулетите за богатство и може ли покупката им да доведе до кражба на данни?

Какво дава невероятната оферта

Охолен живот, без лишения и проблеми и край на дълговете – това са нещата, които обещава офертата. Атрактивната реклама на амулет за богатство откриваме в сайт, докато търсим обяви за работа в интернет.

Офертата обещава на онези, които я видят, късмет, щастие, любов и защита от уроки. Но най-вече: бързи пари. И то благодарение на материал, добит в манастири.

Търговецът обещава бързи резултати след като закупим магичния медальон. Освен бързи пари и край на дълговете, амулетът ще ни донесе и здраве, гарантира ни онлайн продавачът.

Амулетът е личен и се изработва индивидуално за всеки след наричане по име. Започва да действа в унисон с енергията ни след древен ритуал от наше име, става ясно още от рекламата.

За да можем да постигнем всичко това в кратки срокове, обаче ще са нужни три, а не един амулет и това става ясно от консултацията с търговеца по телефона. Така вместо обявената сума в сайта, цената на благополучието скача тройно. Но търговецът бърза да ни предложи отстъпка.

Само на крачка от охолния живот - питаме и от къде идва свръхсилата, вградена в амулета. Според някои от рекламите материалът за медальоните се взимал от три манастира в България, а тайната на неговата енергия се дължал на моливите на Св. Иван Рилски.

Защо легендарен манастир предлага подобни неща

Проверка се извършва и в Рилския манастир. В светата обител разбират за магичните амулети. Според архимандрит Макарий става дума за измама.

„Такива практики може да има, защото винаги има хора, които злоупотребяват, но по никакъв начин не са съвместими с учението на църквата. Онова, което нашата вяра и християнският закон проповядват е трудът, който благоускрасява, който възпитава и резултатът от него е онова, което наш ни храни, а не неща, на които им се придава магически произход.

Със сигурност има хора, които го правят и го използват за лична облага, но както се казва в светите писания „по делата ще ги познаете” – делата, когато са неблагочестиви, е ясно тази идея от кого идва – не е от Бога, не е от нашия Христос.“, казва по случая архимандрит Макарий.

И не само: религията отрича всякакви магически действия, категоричен е в мнението си по ситуацията монахът от Рилския манастир. Житието на Св. Иван Рилски също не включва сюжети, свързани с амулети за здраве и богатство, разказва архимандрит Макарий.