Някои области приключиха с първа фаза и са готови да започнат с втора фаза на ваксинирането. Това обясни доц. Ангел Кунчев, който посрещна новата пратка ваксини на Pfizer.

Такива области за момента са Бургас и Пловдив. Втората фаза на ваксинирането започва с домовете за възрастни хора, както и с училищата в тези градове.

В столицата вторият етап ще започне след около седмица до 10 дни.

„В София наполовина са обхванати желаещите в здравната система. Предстои да ги довършим. При наличие на ваксини, ще започнем втора фаза паралелно.”, обясни доц. Кунчев.

Той увери, че няма опасност човек, получил първа доза от ваксината, да не получи втора.

Тъй като днес пристигнаха наполовина от очакваните дози на Pfizer, доц. Кунчев каза, че очаква през февруари-март да бъдем компенсирани. Масовото имунизиране пък се очаква след месеците март и април.

Здравните власти очакват около 4,000 дози от ваксината на Moderna следващата седмица, а в началото на февруари - още 35,000 дози от Pfizer. В средата на февруари ще има още една доставка на Pfizer.

Кои ще са приоритетните групи от хора

„Засега няма съобщено в Агенцията по лекарствата за нежелани реакции”, обясни Богдан Кирилов, председател на Изпълнителната дирекция по лекарства.

В групата с приоритет при ваксинирането може да попаднат хората, които ще обслужват подвижните избирателни секции. Според доц. Кунчев става въпрос за малко над 2000 секции.

„При спазването на минималните изисквания, процесът на гласуването и контакт с хората не е по-рисков, отколкото едно събиране с компания или посещение на търговски център”, заяви доц. Кунчев.

Има ли нов коронавирус или всичко е мит

„В началните месеци на пандемията се появиха съобщения от Великобритания за т.нар. „Long COVID-19”. Тогава се забеляза втори пик на заболявания, които протичат по различен начин.

Пациентите вече бяха PCR-негативни, но с изработени антитела от късната фаза на инфекцията. Това по-скоро е познатата цитокинова буря.”

Това заяви днес сутринта пред медиите началникът на Клиниката по кардиология проф. Иво Петров.

„Все пак тези случаи са изключително редки. На заболели под 21 години се падат между 0,003 и 0, 006% смъртност.

Никой, обаче не казва, че децата не биват засегнати от вируса. Беше казано, че става по-трудно и го карат по-леко, но това не е абсолютно вярно.“, добави проф. Петров.

Той добавя, че много често цитокиновата буря засяга сърцето и съдовете. Според него ваксините са много препоръчителни за хората със сърдечни заболявания и не крият никакви опасности.

Проф. Петров заяви, че вече си е поставил ваксина срещу COVID-19. Той изрази надежда, че все повече препарати срещу COVID-19 ще получат зелена светлина и ще помогнат за справянето с пандемията.