Властите обсъждат поетапно разхлабване на мерките в страната. Възможно е стъпково отваряне на нещо ново на всеки две седмици.

Тези действия предстои да бъдат изяснени тази седмица, съобщи пред медиите социалният ни министър Деница Сачева. Тя допълни, че се получават различни предложенията относно отварянето на обектите.

„Има идеи да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би, от средата на месец февруари ще отворят ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко.”, допълни Сачева.

За нея е важно да се внимава и е необходимо да се намери балансът между ниската степен на заболеваемост и това да има повече ваксинирани и оздравели.

Кога ще отвори всичко

„Важно е, когато отворим всичко внезапно, да не се повиши броят на новозаразените и да се наложи отново да затваряме. Трябва да задържим и затвърдим тези резултати.”, каза министърът,

Тя поясни, че не се предвижда затварянето да продължи до датата на парламентарния вот - 4 април.

Социалният министър коментира и доставките на ваксината срещу коронавирус. Посочи, че властите са се опитали да бъдат максимално разумни и балансирани във всяко свое решение.

„Добре известно е и това, че към момента има доста хора, които се притесняват от ваксинацията. Тези, които имат желание да бъдат имунизирани и са в етапите на ваксиналния план, получават своите дози”, категорична беше Сачева.

Тя допълни, че в някои държави хората, получили първа доза от ваксината, няма да могат да си поставят втората навреме.

Коментар за идващите избори

Относно предстоящите избори Деница Сачева е на мнение, че консултациите при президента са били закъснели и организирани по „странен” начин.

„Не бяха поканени партии, които имат отношение по политическите процеси в страната, например СДС. Същевременно, обаче бяха поканени партии за участие в преговорите, които са в процес на заличаване, както и политически субекти, които дори не са партии.”, изясни министърът.

Според нея не е проблем да се организира видеонаблюдение в секциите по време на избори, въпросът бил доколко това е целесъобразно и ще подпомогне прозрачността на вота.

Министърът направи и коментар за опасенията на Цветан Цветанов относно провеждането на изборите.

„Внушенията за честността на изборите се правят от много време. Г-н Цветанов трябва да отговаря сам по себе си защо има такива опасения и какво го кара да смята така. Той, може би, е прекалено убеден в това, че няма да може да премине бариерата и отсега започва да търси оправдания”, сподели Сачева.