85-годишен българин е осъден на колосалните 27 години затвор и глоба от 53,000 евро заради трафик на мигранти в Гърция. Това, което прави случая нелеп е, че мъжът никога не е стъпвал в южната ни съседка.

Човекът бил обвинен, че превозвал бежанци с камион, който си купил в Швеция. Според него и близките му цялата мистерия се крие в нещо много просто – открадната лична карта.

„На пазара в Бяла Слатина ми откраднаха документите. Веднага отидох в полицията.

Блокирах си дебитната карта. Направих си снимка за нови документи.

След месец и половина ме извика прокурор и ми каза, че имам регистриран камион на мое име и съм прекарвал мигранти.", разказа осъденият Никола Милчев пред медиите.

„Получихме първата призовка през 2016 г. Изпратихме писма до всички възможни институции в страната. Казаха ни да си наемем адвокат.”, заяви Илияна Каменова, внучка на потърпевшия.

„Свързахме се с врачанската прокуратура. Баща ми даде показания.

Казаха му да не се притеснява. Няма как с 300 лв. пенсия да плащаме за адвокат.

Не пожелавам на никого да преживява такъв шок. По най-бързия начин намерихме българска адвокатка, която работи в Гърция.

Преди дни спечелихме дело за мярката за задържане под стража.”, коментира дъщерята на Никола - Паулина Каменова.

Обмудсмански експертен коментар по случая

„Става въпрос за фрапантен и шокиращ случай. Това е системен проблем.

Стана ясно, че никой не е застрахован от такова нещо. Разбрах за казуса миналата есен.

Веднага сезирахме Министерството на правосъдието и това на вътрешните работи. Те ни информираха, че незабавно личната карта на мъжа е била обявена за невалидна.

Свързахме се и с генералния консул в Солун, който оказа пълно съдействие. Г-жа Екатерина Захариева също реагира.

Преди присъдата изпратихме необходимите документи на гръцките власти. Това стана през септември.”, поясни Ковачева.

И допълни, че се надява през април мъжът да бъде оправдан.

„Върви се с бързи крачки към осъждането на един абсолютно невинен човек и фрапантна съдебна грешка. Българският съд няма да допусне екстрадирането на този мъж.

Глобата от 53,000 евро обаче няма да изчезне. Необходимо е да се създаде експертна група, за да бъдат анализирани подобни случаи.”, заключи омбудсманът.

През това време се взимат важни решения

Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, касаещи изплащането на пенсионните добавки от втория стълб.

"За" законопроекта гласуваха 98 народни представители, "против" - 7 и "въздържали се" - 63, с което той бе приет. Основна цел на законопроекта е да се уреди фазата на изплащане на пенсионните добавки от т.н. втори стълб.