„В момента 13 държави в Европа имат гласуване по пощата. В случай на пандемия това е най-удобната форма, но тя крие и много рискове”.

Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева пред медиите по-рано тази сутрин.

„При такъв тип гласуване трудно се идентифицират гласоподавателите, физическото транспортиране също е трудно. Трябва да има сериозни пощенски служби.

Изобщо гласуването не протича в контролирана изборна среда.”, коментира тя.

„И в момента провеждаме частични избори по места. Спазват се всички препоръки на здравното министерство и на съответните РЗИ-та.

Освен мерките, които ще се въведат в изборния ден, очакваме и протокола на министерството, защото това е най-важният документ за необходимите мерки.”, каза още Цанева.

По думите ѝ предложението за осигуряване на лични предпазни средства за всички гласуващи е ново. Ако се въведат такива изисквания, общините ще трябва да снабдят секциите с такива.

Относно това дали могат да бъдат ваксинирани участниците в организацията на изборния процес, тя коментира:

„Практически ми се струва невъзможно това да се случи, защото в организацията на изборите има около 120-130,000 души.”

И допълни:

„Членовете на секционните комисии се назначават най-късно 25 дни преди изборния ден. Предварително няма как да се знае кого ще номинират политическите субекти за членове на комисиите”.

Нещо интересно и любопитно относно изборите

„Датата 4 април за изборите скандализира цялата католическа общност в страната”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Младен Шишков.

„Тогава е най-големият християнски празник – Възкресение Христово. Тогава хората не работят.

Питам президента как точно си представя, че ще бъдат организирани технически изборите в нашата общност.”, заяви Шишков.

Според него, по тази причина на 4 април активността на гласуващите в някои региони ще падне рязко.

„Създава много неудобства в изборния ден, хората ще бъдат затруднени.”, заяви депутатът.

По думите му, датата ще бъде проблем и за българите в чужбина, защото в много държави ще празнуват Възкресение.

„Целият изборен процес ще бъде опорочен в нашата общност.”, смята депутатът и изрази сериозното си възмущение относно избраната дата.

Българско знаме запалено насред македонско

МВнР реагира на медийни публикации за изгорено българско знаме в Република Северна Македония. Външният ни министър Екатерина Захариева направи коментар в социалните мрежи.

Тя разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на западната ни съседка силното ни възмущение от този вандалски акт. Този акт на вандализъм не е от най-добрите решения на Македония в отговор на това, че България каза „Не“ на влизането на РСМ в Европа.