„По никакъв начин не трябва да се допускат промени в изборните правила в последния момент. Промените, които президентът лансира за гласуването по пощата, не гарантират изискванията за тайна на вота”. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов тази сутрин.

„У нас няма никаква практика за това. В САЩ и в други държави е разрешено, но то не е толкова просто. Това трябва да се каже на хората”, коментира още Симеонов.

Какво ще бъде ако се гласува по пощата

„Който толкова много държи на представително управление в България и иска да участва в избора на това управление, да си хване самолета и да дойде в България. Няма друго решение”, категоричен бе лидерът на НФСБ.

„Гласуването по пощата не е просто. Там трябва да има някаква кореспонденция.

Държавата трябва да ти изпрати документи и идентификационен номер, с който ти да гласуваш и да е ясно, че не е подменен твоят вот. За да се направи това, държавата трябва да знае адреса ти.”, коментира той.

По думите му, няма никакво време, за да се организира такова гласуване, нито практика, нито нормативна база.

„Времето е прекалено малко и това прави гласуването по пощата екзотична мярка.", смята Валери Симеонов.

„Тази идея, както и предложението за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, имат една цел – да се удовлетворят исканията на хората, които протестираха на улицата, но ако ги изпълниш, отново може да си подлаган на критика.", посочи лидерът на НФСБ.

Официално – датата за изборите е ясна

Президентът Румен Радев обяви датата на парламентарните избори напролет. Вотът ще се състои на 4 април, за което вече държавният ни глава е подписал указ.

Според Радев изборите придобиват съдбовно значение. Той подчерта необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните.

„Очаквам законодателят да разгледа и гласува други предложения като гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в избирателните секции и излъчване на процеса по броене на бюлетините и оформянето на изборните протоколи.”, добави той.

Държавният глава беше категоричен, че от отговорността на институциите зависи съхраняването здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, ефективността и прозрачността на изборния процес.

Според него, макар отдавна да е било известно, че изборите ще се провеждат в условията на пандемия, никоя от отговорните институции не е предприела напълно адекватни законови и организационни мерки в настоящите условия.

По думите му всеобщ бил консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки.

„Имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателни комисии и за избирателната активност”, обясни президентът.