Ямбол ще се сдобие с нова болница, след като правителството на Република България отпусна 27 млн. лева за довършване на съоръжението. Само за настоящата година ще бъдат отпуснати 8 млн. лева, а останалите близо 19 млн. лева ще бъдат разпределени в следващите 2 години.

Новата сграда ще приюти настоящата болница „Св. Пантелеймон“ в областния град. Към момента сградата е в състояние на груб строеж. Очаква се новото съоръжение да бъде с височина от 10 етажа, площ от 32 000 кв. м и капацитет до 250 болнични легла.

В проекта е заложено и изграждането на инфекциозно отделение. Изграждането на новата болница се очаква да подобри значително условията на труд на лекарите, както и обслужването на пациентите.

Следва да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Планът е до година и половина вече да бъде изграден новият болничен комплекс. Към момента се смята, че „Св. Пантелеймон“ обслужва близо 120 000 души на територията на Ямболска област.

Премиерът на страната Бойко Борисов обяви, че тази тема се обсъжда още от 2013 година. „Когато направихме (настоящето) правителство, колегата (от Атака) Волен Сидеров, като депутат от Ямбол, беше поставил това като условие. Сега болницата в Ямбол на практика е едни павилиони“, заяви министър-председателят.

Той напомни, че първата копка на сградата е направена преди 40 години. „Това е една от хилядите сгради, започнати и недовършени навремето. Но сега мисля, че държавата може да ги осигури. Това са 17 павилиона – пази Боже да си болен там“, добави Борисов.

Кметът на Ямбол Георги Славов също коментира новината. Според него отпуснатите средства за местната болница са от изключително значение и не трябва да се замесват с наближаващите избори в страната.

Директорът на болница „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов посочи, че новият болничен комплекс ще даде възможност на служителите на повишат качеството на медицинската дейност. „Това ще ни мотивира, ще способства за създаването на нови високотехнологични дейности и за всичко, което е необходимо, за една модерна медицина в Ямболска област“, добави той.