След решение на апелативния спецсъд, задържането под стража на бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова, нейният заместник, беше променено в „домашен арест“.

Това стана в следствие на жалба на двете, които бяха осъдени на затвор за, съответно, 20 и 15 години.

Какви са доводите

Апелативните спецсъдии обясниха, че засега няма опасност Иванчева и Петрова да се укрият, понеже са със забрани за напускане на страната. Това е и причината да бъдат пуснати под домашен арест, макар законът да изисква задържане за толкова тежки присъди.

Досега и двете бяха под домашен арест за период от близо 4 месеца преди да бъдат осъдени в средата на миналия месец.

Част от другите аргументи за пускането под домашен арест на двете бивши управнички на „Младост“ са и личните им състояния. Иванчева е в тежко здравословно състояние, макар и да не бе посочено в какво конкретно се състои то.

Биляна Петрова пък има болна възрастна майка, за която няма кой друг да се грижи, докато дъщеря ѝ ще бъде абитуриентка през тази година.

Решението на апелативния спецсъд, съставен от трима съдии с председател Красимира Костова, е окончателно.

Иванчева с нов адвокат

Междувременно стана ясно, че Десислава Иванчева е заменила своите представляващи адвокати Марин и Димитър Марковски с Николай Хаджигенов. Това се разкри при старта на заседанието на Апелативния спецсъд, когато именно Хаджигенов застана на мястото на баща и син Марковски.

Все още не е ясно какво е довело до промяната. Знае се единствено, че на 30 април – 2 седмици след като Десислава Иванчева. беше осъдена на 20 години лишаване от свобода за взимане на подкуп като кмет на район „Младост“ – тя се е отказала от услугите на Димитър и Марин Марковски.

Тепърва ще става ясно какво е накарало Иванчева да избере точно Хаджигенов за свой защитник. Самият Николай Хаджигенов е популярен „протестър“ и критик на властта и съдебната система.