Председателят на ГЕРБ и министър-председател на Република България Бойко Методиев Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, а оставка бе поискана и от предводителя на икономиката Емил Караниколов. До това страшно решение се е стигнало след среща на Борисов с областните координатори на партия ГЕРБ.

По време на заседанието с координаторите на партията, оставките са поискани от премиера Борисов. А мотивът е бил да се направи опит за опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в каквато и да е било пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

Според областните координатори ГЕРБ абсолютно незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС и името на партията трябва да бъде измито. Това би могло да се случи най-бързо само по един начин – трите поискани оставки да бъдат входирани.

Отговорът на Бойко Борисов и партията

От ГЕРБ заявиха, че партията оценява изключително високо приноса на финансовия министър Владислав Горанов за това, че България бе наградена с приемане в чакалнята на Еврозоната. Според политическата сила, водената от Горанов политика е довела първо до финансов просперитет за страната, а след това и за финансова стабилност и при това траен такъв.

Министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов декларираха пред премиера Бойко Борисов готовност да подават своите оставки незабавно.

Това е съобщено от Министерския съвет. Тримата министри ще входират съответните документи за това още днес.

Борисов - сценарист

Общо пет варианта е обмислил и официално е предложил премиерът Бойко Борисов на извънредно събиране след заседанието на Mинистерския съвет през вчерашния ден.

Ето ги и тях, описани един по един.

Вариант 1: Незабавна оставка. Макар и рисков заради репресии от страна на служебен кабинет, все пак този вариант се обмисля.

Вариант 2: След преодоляване на вота на недоверие, ГЕРБ внасят вот на доверие в парламента и се самосвалят. Според правилата следва връчване на мандати за съставяне на кабинет.

Вариант 3: След преодоляване на вота на недоверие, Борисов влиза в парламента с предложение за подмяна на всички министри, той излиза в отпуска до края на мандата, а вицепремиер поема функциите му.

Вариант 4: Преодоляване на вота на недоверие, внасяне на вот на доверие, самосваляне и изпълнение на идеите, които е получил в нощта на погрома над Партийния дом.

Вариант 5: Преодоляване на вота на недоверие, внасяне на вот на доверие от страна на ГЕРБ, самосваляне от власт. А когато президентът връчва мандатите за съставяне на кабинет, ГЕРБ ще откажат своя.