Бойко Борисов поиска официално оставките на трима свои министри. Поводът бе обявен веднага, а дали това е от седмицата протести, на които държавата ни става свидетел?

Tримата министри ще входират документите за своите оставки днес – четвъртък. Вчера премиерът Бойко Борисов поиска официално оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на този на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Областните координатори на партията поискаха от Борисов освобождаването им с мотива, че партията трябва да опровергае всякакви внушения, че ГЕРБ и въпросните трима министри са в някаква пряка зависимост от Движението за права свободи и Делян Пеевски.

Мнението на протестиращите

„Напрежението в инсталацията е толкова голямо, че изгарянето на три бушона няма да спаси нищо. Хората искат оставка на правителството и няма да ги спре нищо друго“ - сподели Виктор Лилов, който е един от участниците в протестното движение.

Според Лилов е адски странно защо кабинетът „Борисов 3“ да премахне специално тези министри като свързани с ДПС. Лилов сподели мнението си, че структурите на политическата сила ГЕРБ би трябвало да имат доста по-сериозни мотиви за оставките на Горанов, Маринов и Караниколов.

"Прави се реверанс към протеста, но не мисля, че ще реши някой проблем. По тези съмнения трябва да си отидат и други хора. Само като се погледне какви хора назначи служебният министър Пламен Узунов по време на служебното правителство на Румен Радев и по какъв модел, си задавам въпроса - защо и той не подаде оставка", заяви разследващият журналист Стефан Ташев.

„Докато Борисов, цялото правителство и главният прокурор не си подадат оставките, никой няма да си отиде от площада. Причините са протестите се крият в трупано през годините напрежение.

Срещу него се изправи разследващият топ журналист Стефан Ташев. Неговото мнение се обедини около тезата, че акцията на прокуратурата в президентството е била основната съставка в общественото недоволство.

Мнението, противопоставящо се на протестите

"Тогава президентът излезе и каза: "Мутри, вън!". Чудесно!

Но сега като гледам протеста, виждам следните хора - Румен Петков, който подаде оставка след среща с братя Галеви; в президентството стои Александър Малинов, който е началник на стратегическия съвет на президента.

Протестът тръгна отгоре. През 2018 г. протестите за цените на горивата тръгнаха след една реч на президента. Те се окървавиха и премиерът подаде оставка, сега се прави опит за същото.

Не мога да говоря за сценарии, но е факт, че има напрежение в хората", смята журналистът.

"Всеки има право да протестира. Според мен е абсурдно хора, които протестират срещу мафията, да искат да бъдат асоциирани с човек, който е заподозрян в извършване на престъпление. Тези твърдения, които се разпространяват, целят опорочаване на хората, участващи в протеста", каза Лилов без да споменава името на Васил Божков.