Както може би знаете, т.нар. „пъбове“ в Англия отвориха врати за клиенти на 4 юли. Тогава, обаче, рязко дисциплината сред английското население изчезна и хората станаха крайно невнимателни.

Това накара някои барове да наложат свои, малко по-нестандартни мерки над своите клиенти, за да осигурят достатъчно безопасна дистанция за хората. Освен безопасност за клиентите, този вид мерки дават и нужното спокойствие на собствениците пред властите, които влизат на изненадващи проверки в заведенията на Острова.

Ето един интересен пример

Собственик на заведение в Сейнт Джаст, което се пада в югозападната част на Англия, е монтирал електрическа ограда, за да е сигурен, че предписанията на властите за осигуряване на социална дистанция ще се спазват стриктно. Това е както за клиентите, така и да персонала, разбира се.

"Ако бях опънал въже, не мисля, че някой би му обърнал такова внимание, както имат респект към една електрическа преграда", казва щурият собственик Джони Макфейдън.

Пъбовете в Англия получиха разрешение да заработят на 4 юли, но при условие, че прилагат стриктно наложените мерки за социална дистанция между клиенти и персонал. Те включват намаляване на контактите на персонала с клиентите докато и двете страни имат предпазни средства, както и съкращаване на времето, което посетителите прекарват в заведенията.

„Тези мерки са огромна културна промяна за неговото заведение. Барът ми е много малък. Всички са свикнали да сядат на бара, да подпират ръце на него. А сега не могат да го правят. Нещата се промениха драстично заради пандемията.", споделя собственикът.

По преградата всъщност не тече ток, уверява собственикът. Макфейдън казва, че на абсолютно същия принцип действат и оградите около съседните ферми в Корнуол.

"Щом има предупредителен надпис за електрическа ограда и си предупреден, всичко е напълно законно. И факторът "страх" действа безотказно. Хората са като овцете. Това пази и овцете, и хората надалеч." Така обяснява решението си собственикът на заведението.

Маските станаха задължителна част от деня на един англичанин

След много дълги колебания от страна на британското правителство, от властта решиха от 24 юли носенето на маски да стане задължително в магазините в Англия, за да се избегне нов пик на епидемията от коронавирус в островната държава.

Към този момент носенето на маски е задължително от 15 юни само в обществения транспорт, а за другите затворени обществени пространства бе само до степен „препоръчително“. Министърът на околната среда Джордж Юстис обясни, че срокът от 10 дни има за цел гражданите да имат време да се подготвят за новата мярка.