Шест дни отне на провокаторите да направят нещо запомнящо се. По време на снощните протести, провокатори и други личности, които по нищо не личеше, че желаят да запазят мирния характер на демонстрациите, се опитаха да нахлуят в сградата на бившия Партиен дом.

По повот ескалацията на напрежението на шестия протест в София, от СДВР дадоха подробна информация във връзка със случилите се събития на извънреден брифинг в полунощ.

Какво бе съобщено от полицията

„Хвърлени бяха две бомби. Не казвам пиратки, не казвам бомбички, а бомби. Това бяха две доста сериозни бомби, хвърлени на стъпалата на Народно събрание 2, където имаше журналисти, фоторепортери. Част от полицаите бяха без каски. Едно момче от протестиращите падна от бомбата. Двама полицаи клекнаха, за да му окажат помощ. През това време по случайност беше паднал транспарантът, който други протестиращи бяха опънали. След това, без никаква намеса на полицейски служители, започна масово замеряне първо с кутии и пликове червен боя.“ – това съобщи за зрителите и медиите заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Цялата сграда на Народното събрание е в боя, аз не знам просто кой ще го оправя това нещо. Щетите са много.

По униформите на полицаите има червена боя. Замеряха органите на реда и със стъклени бутилки.

Счупиха вратата и направиха опит да нахлуят в сградата. Двама полицаи бяха нападнати и бити.

Течността в бутилките миришеше на ацетон . запалимо вещество. Който е бил тук, знае, че тази миризма се усещаше.

Питам кой ходи на протест с кутии червена боя, с бомбички и защо се хвърлят бутилки и по хора, и по сграда?", каза още заместник-директорът на СДВР.

По време на протеста са пострадали двама полицаи - единият е настанен в ИСУЛ, вторият е с порезна рана на шията, но не е хоспитализиран, а е останал на протеста, за да свърши служебните си задължения.

„За мен няма начин случилото се днес да не е подготвено и планирано. Ние си свършихме работата според мен - опазихме и сградата, и възстановихме реда.

Няма да допуснем нападение над полицейски служители. Те не бяха в защитни облекла, за да покажем, че сме толерантни и искаме да осигурим правото на протест.", заключи в брифинга ст. ком. Златанов.

Той държеше да се каже, че голяма част от хората са видели какво се случва и са се разграничили от провокаторите, за да стане ясно кои са.

По време на протеста са са извършени шест ареста на лица, смятани за провокатори. За един от арестуваните може да се докаже, че е чупел прозорци на сградата.

Изводът на полицията

Заместник-директорът на СДВР призова протестните действия да приключват в законно установения срок - 22.00 ч., за да се предотвратяват подобни ескалации, а и да може полицията ясно да открои кой за какво е дошъл на площада.