Светът осъжда военните действия на Русия срещу Украйна. Взривове разтърсват столицата Киев, съобщава CNN, потребители в социалните мрежи информират за удари и в Одеса.

Съединените щати и техните съюзници ще отговорят единно и решително на тази "непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили" срещу Украйна, заяви американският президент Джон Байдън, след като в украинската столица Киев бяха чути експлозии, предаде Ройтерс. 

"Президентът Путин избра да започне преднамерена война, която ще доведе до катастрофална загуба на животи и до човешко страдание", се казва в изявление на Байдън.

"Само Русия е отговорна за смъртта и разрухата, които тази атака ще донесе. Светът ще държи Русия отговорна", добави той.

Байдън каза, че днес ще обяви допълнителни ответни мерки, които ще бъдат наложени на Русия от САЩ и съюзниците им. 

Как Запада осъжда руските действия

Нападението на Русия срещу Украйна е "варварски акт на агресия" и Чехия ще отговори заедно със съюзниците си, заяви днес външният министър Ян Липавски, предаде Ройтерс.

"Решението на Кремъл да започне напълно непровокирано нападение е неприемливо и в противоречие с международното право", заяви той в Twitter. "Заедно със съюзниците си ще отговорим на този варварски акт на агресия”, добави той.

Полският премиер Матеуш Моравецки призова днес за незабавна реакция на агресията на Русия в Украйна, като поиска "възможно най-жестоките" санкции.

"Трябва незабавно да отговорим на престъпната агресия на Русия в Украйна", написа Моравецки в Twitter. "Европа и свободният свят трябва да спрат Путин. Днес Европейски съвет трябва да одобри възможно най-жестоките санкции. Нашата подкрепа за Украйна трябва да бъде реална”, отбелязва той.

Войната е най-лошият сценарий

Министърът на външните работи на Унгария заяви днес, че "войната е най-лошия сценарий".

В допълнение към това говорителят на правителството Пьотър Мюлер подчерта:"Сега е време за укрепване на източния фланг на НАТО. Очакваме такива решения да бъдат взети."

"Задачата сега, както винаги, е да се гарантира сигурността на унгарския народ" , заяви външният министър Петер Сиярто на официалната си страница във Facebook."Нашето посолство в Киев работи и е готово да помогне унгарците, които се намират в Украйна в момента”, посочи той.