В хода на специализирана полицейска акция, проведена съвместно от екипи на ОДМВР-София и РУ-Своге е разкрита модерна наркоплантация.

Съоръжението е изградено в двора на бившето ТКЗС в село Искрец и може да се похвали с повече от добре функциониращи системи за отопление и вентилация.

На място криминалистите се натъкнали на отлично изградена и супермодерна система за отглеждане на наркотици. Оборудването, което е намерено, включва климатици, въздуховоди, нагревателни лампи, компютърно-управляема система за напояване и друга най-съвременна техника за отглеждане и сушене на канабис.

Към този момент е установено, че помещението е собственост на 65-годишен жител на София, но не се съобщават повече подробности. Намерени са стотици саксии с канабисови растения, в различен стадий на зрялост. На мястото е намерено голямо количество листна маса, която трябвало да бъде изсушена.

Задържани на място са трима мъже

Към момента на провеждане на полицейската операция в оранжерията са се намирали трима мъже – на 25, 31 и 38 години. Двама от задържаните са от столицата, а единият от Варна.

По случая в ОДМВР- София е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните доказателства в Софийска окръжна прокуратура, тримата арестувани на мястото са привлечени като обвиняеми. На единия от задържаните е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, а на останалите двама - „домашен арест“.

44-годишен софиянец задържан за киберпрестъпления

При друга спецоперация, проведена от служители на специализирания отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП под ръководството на Софийска районна прокуратура, е задържан 44-годишен столичанин.

Той е обвинен за това, че е администрирал над 40 уеб сайта, чрез които разпространявал в Интернет различни филмови заглавия.

На различните домейни той качвал съдържанието, за чието разпространение не бил платил.

На този етап е установено, че приходът, който е генериран не е от платени такси от страна на потребителите, а от реклама.

Към този момент от страна на ГДБОП са спрели всички сайтове, за които има доказателство, че са ползвани в престъпната схема.