Властите на Острова полагат неимоверни усилия да убедят британските граждани да си останат вкъщи. Според експертите може би ще се наложи ограниченията заради COVID-19 да останат в сила до началото на месец май, тази година.

"Животът във Великобритания е доста тежък към този момент. На практика, моето семейство излиза един път дневно да пазарува и е разрешено едно излизане за спорт.

За жалост, през последните дни страната е засегната от наводнения, причинени от бурята „Кристоф”. Това заяви пред медиите директно от Лондон Павлина Трифонова, която живее и работи в островната столица.

„Хората се страхуват. Домовете им са наводнени. Имаше опасения, че завод в Северен Уелс, който произвежда ваксината на AstraZeneca и на Оксфордския университет може да бъде залят.

Той е ключова база, тъй като в него се произвеждат около 30 милиона дози. Властите, обаче реагираха бързо и издигнаха диги, за га го защитят.”, посочи тя.

Какво става с мутациите на вируса на Острова

Здравните власти се опасяват, че новите мутации на вируса, които са регистрирани във Великобритания и на които се дължи големият брой новозаразени, нямат да могат да се повлияят от ваксината срещу COVID-19.

„Фактически, може да се сбъдне най-лошият сценарий – да се слагат ваксини срещу щамове на коронавируса, които вече не съществуват.”, посочи още Павлина Трифонова.

По думите на Трифонова големият брой на новозаразени се дължи на факта, че хората са изморени и са по-склонни да рискуват. За да гарантират оцеляването си много бизнеси принуждават служителите си да ходят на работа въпреки забраните.

Проблеми създават и незаконните партита, които се организират в домашна обстановка заради затворените заведения.

Северна Ирландия все още остава затворена

Северна Ирландия ще остане затворена заради коронавируса още четири седмици, до 5 март, и по думите на заместник-министъра на страната, в държавата може да се наложи срокът на тези мерки да бъде удължен отново, предават по случая всички информационни агенции.

"Става дума за още четири седмици, но е възможно този срок да бъде надхвърлен, разбира се.", заяви на пресконференция Мишел О'Нийл. Тя каза, че на 18 февруари ще бъде направен преглед на мерките и е възможно те да бъдат продължени до Великден, който се пада в началото на април.

На 26 декември Северна Ирландия наложи шестседмична карантина заради коронавируса и затвори училищата, нехранителните магазини, баровете и ресторантите.