Първата по рода си в България библиотека на картографията и морското дело ще бъде официално открита в рибарското селище „Ченгене скеле”, намиращо се край Бургас. Това разказаха местни жители на китното място, които от няколко години събират и съхраняват хиляди тематични книги, които да се впишат идеално с целите.

Любителите на морето в „Ченгене скеле” са и любители на литературата от години. Там няма къща без книги, а рибарските разкази често са преплетени с теми за класически романи с морски истории.

Морската библиотека и читалище обаче са проект от изключително значение не само за Бургас, но и за цялата страна. А идеята тръгва от потомък на възрожденците братя Миладинови.

„Идеята се роди още преди 4-5 години. В библиотеката ни ще има картографии, мореплавателни карти, архиви на морски вестници, които са на десетки, стотици години. Вече имаме над 30 000 книги.”, сподели Димче Миладиновски.

Къде ще се намира читалището

Читалището ще се помещава в новострояща се мултифункционална зала край „Ченгене скеле”. Рибарското селище посреща своите посетители с вечния цитат на Ърнест Хемингуей:

„Всичко, което е далеч от морето, е провинция“.

„Тази мъдрост е на хората, влюбени в морето. Тук контрастът между новото и старото най-ясно се вижда.

Хората обичат да четат, интересуват ги естествено морските истории.”, смята кметът Димитър Янчев.

В чест на американския писател Джон Стайнбек, пък местните жители са нарекли и главната улица в „Ченгене”-то „Консервна” - единствената с това име в цял свят.

„Ако имаме възможност и намерим финансиране, ще направим постамент на Стайнбек.”, каза рибарят Стоян Проданов.

След като книгите бъдат подредени в читалището, „Ченгене скеле” ще стане домакин на фестивални вечери на поезията, планират местните.

Какви книги ще има в библиотеката

Сред събраните книги, които рибарите ревниво пазят, вече има богата колекция от проза, поезия на морска тематика, учебници по ветроходство, разкази за леководолазна дейност, сборници за флота от няколко войни, корабни дела и картография, списания от миналия век, както и романи за пирати.

Повече от 25 хиляди документа по картография и морско дело вече се дигитализират от учредителя на Българската картографска асоциация д-р Стефан Пейков.

„Картите са събирани с помощта на Министерството на отбраната и са дарени на г-н Стефан Пейков. Град Варна ни дари целия си архив.”, обясни Миладиноски.

Рибарите, които дори и през зимата не остават без посетители, знаят, че новата идея ще доведе още любители на морето и литературата. Проектът е подкрепен и от Националната библиотека.