„Не трябва да мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни подмине. Към момента случаите на COVID-19 у нас са малко и това дава глътка въздух на болниците, но трябва да мислим за онова, което се задава и да предприемем адекватни мерки”.

Това заяви пред медиите зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова. По думите ѝ мерките в България трябва да се затегнат, тъй като новата вълна няма да пропусне страната ни.

„Последната мутацията на COVID-19 формира доста по-добро проникване на вируса и му дава предимство. Затова и през последния месец процентът на заболелите скочи.

За месец от една трета болните във Великобритания се увеличиха на две трети.”, посочи проф. Христова.

„Две неща са важни за британския щам – има по-голям вирусен товар и засяга по-млади хора.”, допълни още тя.

“По-високият клас маски дават между 95 и 99% защита. Важно е да се знае, че те защитават максимално човека, който ги носи, но не и отсрещния.

Тоест те не могат да спрат напълно отделяните аерозоли, защото на маските има клапа, която улеснява дишането.”, поясни експертът.

По думите ѝ, именно защото клапата предпазва от вдишване на вируса, в редица държави с много случаи на COVID-19 носенето на по-висок клас маски е препоръчително.

Франция със спешни мерки за коронакризата

Президентът на Франция, Еманюел Макрон съобщи, че от полунощ в неделя, страната му ще изисква отрицателен PCR тест от гражданите на Европейския съюз, които искат да влязат на нейна територия.

Изключение ще правят само за трансграничните работници и за сухопътния транспорт.

Гърция продължава с втора фаза от ваксинацията

От днес граждани на възраст от 80 до 84 г., което е втората приоритетна група за ваксиниране от населението, ще имат възможност да планират дата и час за ваксинация срещу коронавируса.

Платформата отваря днес от 18:00 и през нея ще се организира график на ваксинация на хората от тази възрастова група, което засяга приблизително 417 000 души.

Ваксинациите ще започнат пет дни по-късно.Записванията за ваксиниране могат да бъдат организирани и в аптеките и Центровете за обслужване на гражданите (KEP). До вчера следобед в Гърция са направени над 123 000 ваксинации (1,13% от населението).

Българските граждани от тази категория, които пребивават законно в Гърция и притежават здравен номер АМКА, също могат да се регистрират за ваксинация в Гърция.