Премиерът на България Бойко Борисов обясни, че единственият компромис, който може да се направи със здравето, е свързан само с образованието. Той засегна новия щам, като посочи, че рискът за него е голям. Добави, че до 31 януари ситуацията ще се наблюдава изкъсо.

"Докторите много рязко опровергаха оптимизма във всички нас. Въпреки пълния локдаун, въведен от месеци във Великобритания, продължава да се качва броят на заразените и на починалите.", каза още Борисов.

Той посочи, че голям проблем би бил, ако разхлабването на мерките за учениците, фитнесите и спорта, доведе до по-висок брой на новите случаи.

„Яслите, градините и учениците до 4 клас не повишиха заболеваемостта. Дай Боже, така да е и с по-големите ученици.”, отчете премиерът.

Борисов коментира, че удължаването на мерките след 31 януари означава, че близо 100 милиона допълнително трябва да се дадат за неработещите бизнеси.

„Така спасяваме работни места и помагаме на семейства, но БВП не се увеличава.”, поясни министър-председателят.

Той поясни, че от близо 30 000 заети в ресторантьорския бранш, 6 300 са подали заявления за подпомагане.

„Защо е така, оставям на вас да прецените”, призова премиерът.

Относно удължаването на епидемичната обстановка Борисов каза, че това ще бъде преценено от здравния министър на база това, което ще му бъде докладвано.

Балтов – угрижен за близкото бъдеще

"Така нареченият английски щам на коронавируса вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория", каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по време на традиционния брифинг на здравните власти в четвъртък.

"Дадохме първите 4 проби от българи, дошли от Англия за секвенция още в края на ноември" поясни той.

„Макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни. Трябва да спазваме мерките", каза още Балтов.

Кунчев заяви, че разпространението на щама е бурно

"Новата разновидност на COVID-19 не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бурно. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27. Това предстои да се случи в цяла Европа".

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на здравните власти.

„Това, което се случва в Европа, не е оптимистично. Снощи се проведе заседание на Европейската научна платформа.

Обменихме много информация за това какво се случва. Колегите в Европа са изключително притеснени, заради ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия.", коментира Кунчев.