„Ще усетим веднага момента, в който новият щам стане доминиращ у нас. При едни и същи мерки, водели до спад, ще започне потенциален ръст на случаите.

Той е достатъчно заразен, за да преодолее фиксирани мерки. Тогава ще ни трябват по-строги”.

Това заяви математикът Лъчезар Томов пред медиите днес сутринта.

„Опасността от новия щам наистина е по-голяма, но той отново може да се контролира. Въпросът е да не го оставим да достигне високи нива, че ще стане страшно.”, каза още той.

„Всичко зависи от това какви мерки взимаме и как действаме като общество и като индивиди. Видяхте, че можем да контролираме вируса в България” – допълни математикът.

Относно евентуалното отваряне на ресторантите, математикът коментира:

„Проблемът с тях е, че когато се отворят, не се знае каква дисциплина ще се спазва. Видяхте, че говорителят на бранша им носи маска под носа.

Ако се отворят с капацитет до 20%, това не е опасно. Но видяхте как се празнуваше по Коледа, видяхме и заведенията в Пловдив.

Въпросът е какви правила ще се спазват и дали ще има дисциплина”.

Какво е моментното състояние на пандемията

„В момента базовото репродуктивно число е около 0,79 и това на хартия е добре. Но това не е реалното число, защото възрастовата група 1-4 клас не се тества изобщо.

Така че ние не знаем как точно се движи епидемията. Това, което виждаме сега при спада е, че той се забавя.”, каза още Томов.

Според него преди лятото няма да успеем да достигнем 70% ваксинирани.

Кое може да спаси положението

„Ако имаме през това време доставката на AstraZeneca и тя е одобрена, можем до края на лятото да употребим всички дози на фирмата. Затова, обаче трябва да има кампания, в която да се обяснява ползата от ваксинирането и какви са рисковете, така че хората да разберат, че рисковете са в хиляди пъти по-малко, отколкото тези от заболяването.

Общественото мнение трябва да се обърне в полза на ваксините, а не срещу тях.”, каза той.

„Ако успеем да имунизираме 2 млн. души, а имаме и 600,000 до 800,000 с антитела от вируса, това ще се усети и случаите няма да се увеличават толкова бързо. Ако имаме ваксините на AstraZeneca, можем да имаме ваксинирани 2 млн. и половина до лятото.”, посочи математикът.