„Външната политика на САЩ ще се преформатира тотално. Знам, че големите надежди едва ли не са да се върнем във времето преди Тръмп – няма да се случи.

Нито един президент не може да избяга от наследството на своя предшественик. Колкото и необичаен да беше Тръмп, той също остави наследство, което Байдън ще трябва да поеме.”

Това заяви пред медиите тази сутрин Елена Поптодорова, посланик на България в САЩ.

По думите ѝ Байдън няма да предприеме абсолютно никакви резки движения от гледна точка на военната политика на Щатите.

„Мисля, че той ще бъде един порядъчен, смислен и не особено въодушевяващ президент. Няма да има ораторските качества на Обама, например. Ще видим една премислена и спокойна политика.”, смята Поптодорова.

Посланикът на България в САЩ направи коментар относно това дали е възможно визитите да бъдат премахнати.

„Истината е, че това няма да стане само защото е дошла нова администрация на Байдън. Решението се взима от Конгреса. Сега е моментът ЕС да вкара темата на дневен ред.”, поясни още по случая тя.

По думите ѝ ще станем свидетели на по-ясно присъствие на САЩ на Балканите, което си се очакваше от години.

Темата за „Северен поток” и неяснотите около нея

„„Белене” очевидно няма да стане. Трябва да се минимизират на щетите.

Най-страшното е, че Северна България, която беше и причината да се построи различна тръба, остава тотално изключена. До там няма да стига никакъв газ.

Не е ясно дали ще има санкции за нас. Не знаем какво ще се случи в турската част.

Всичко зависи от това дали сме се опитали да вкараме под масата някакъв руски подизпълнител. Не знам.”, коментира още Поптодорова.

Първите стъпки на Джо Байдън

Първи ден в Белия дом на новия президент на САЩ. Джо Байдън вече отмени някои наистина много ключови политики на предшественика си Доналд Тръмп.

„Няма време за губене срещу кризата, пред която сме изправени.”, написа Байдън веднага след встъпването си в длъжност.

В първия си работен ден той подписа цели 17 указа, единият от които предвижда спешни мерки срещу коронакризата. Той нарежда на всички служители във федералните сгради и организации в САЩ да носят задължително маска.

Друг документ връща страната в Парижкото споразумение за климата. Байдън прекратява процеса по изтегляне на Вашингтон от Световната здравна организация - ход, приветстван незабавно от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Новият президент спира строежа на стената по границата с Мексико и отменя забраната за влизане в САЩ на граждани на някои мюсюлмански държави.